Blue floral wall textured background
U fokusu

Uvodnik: Sumejjino more ispisanih riječi

Azra Hasanović

Riječi koje govoriš, kaže pjesnik, postaju kuća u kojoj živiš. Tako, oni koji govore dobro, žive u kućama dobra, oni koji govore lijepe riječi žive u kućama ljepote, oni koji govore mudro, žive u kućama mudrosti, oni radosni žive u kućama radosti. Ima i onih koji su sebe svojim jezikom zatvorili u kuće laži, kuće gorčine, kuće žalosti, kuće ogovaranja, kuće zluradosti, kuće vrijeđanja, kuće zavidnosti, kuće svađe, kuće nezadovoljstva, kuće psovanja, kuće očaja, samosažaljenja… Ako pažljivo otvorimo svoje prozore, svoje uši i oči, otkrit ćemo u kakvim kućama borave svi oni važni u našim životima, naša djeca, roditelji, supružnici, rodbina, prijatelji, ali i svi oni nevažni, do kojih, eto, dopire naš pogled i čiji glas nekako dopire do nas. Ako, pak, zatvorimo prozore, okrenemo se ka unutra i pogledamo u sebe, otkrit ćemo u kakvoj kući mi živimo, odnosno, kakav je naš govor.

No, gledati iza sebe i gledati u sebe, nisu nam uvijek drago. Radije gledamo naprijed, u druge, u drugo, u budućnost, nekada sa strahom i zebnjom, ali češće s nadom, snovima i očekivanjima. Ali, dođu ti trenuci, završeci, zaokruženja određenih razdoblja, stizanja na odredišta, rođendani, godišnjice, ti događaji zbog kojih nekako spontano zastanemo i osvrnemo se na dio puta koji smo prešli.

U ovom broju i Bosanska Sumejja je malo zastala i osvrnula se na pređeni put. A, iza nas je put dug dvadeset godina, milioni napisanih riječi, hiljade očiju koje su ih čitale, stotine ruku koje su ih pisale, uređivale, štampale…

Fizičari kažu da, kada bi se mogao izuzeti sav prazan prostor iz atoma od kojih smo sačinjeni i mi i sve na nebesima i na Zemlji, cijelo čovječanstvo – svih sedam milijardi ljudi mogli bi stati na prostor veličine jedne jedine kocke šećera. Jer, svaki sićušni, nevidljivi atom, koji s nezamislivo sićušnom jezgrom i elektronima što kruže oko nje nalikuje na naš solarni sistem sa Suncem i planetama koje kruže oko njega, u 99,999999999 procenata sačinjen je od prazanog prostora. Toliko je prostora u svima nama! Ili, pak, praznine.

Stranice koje slijede simbolična su „kocka šećera“ u koju je stalo skoro sve ono što je objavljeno u proteklih dvadeset godina, u šezdeset i jednom broju Bosanske Sumejje. Naravno, i mi smo morale izostaviti sav onaj „prostor“ – tekstove, fotografije, ilustracije i još mnogo toga značajnog, a ostaviti samo naslove tekstova, datume i imena autora. Bez obzira na to, vjerujemo da će i vama kao i nama ova „kocka“ biti slatka uspomena, koristan orijentir i dragocjen izvor informacija.

Kada smo za ovaj broj, po preporuci dugogodišnje glavne i odgovorne urednice Magazina Melihe Terzić, „zatvorile prozor“ i zaronile u Sumejjino more ispisanih riječi, u njemu smo našle lijepe i dobre riječi, riječi mudrosti i dobročinstva, riječi vjere i vjerovanja, riječi nade, podrške, razuma, ljepote, mira, znanja, napretka… i sretne smo zbog toga. Sretne smo što je kuća u kojoj već dvadeset godina živi Bosanska Sumejja, kuća dobra. I neizmjerno smo sretne što u tom dobru zajedno s nama boravite i vi, Sumejjini čitatelji. Jer, kako kaže Rumi Ne traže sam žedni vodu, i voda, također, traži žedne.

Hvala vam što svih ovih godina unosite svoju svjetost u Bosansku Sumejju i što zajedno s nama koračate putem Istine i Dobra!

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *