Aktivizam

Radosne bilješke Tamare Grey

Početkom novembra 2019. godine iz štampe je izašla knjiga „Radosne bilješke – Vježbe za sretno srce“, prvi prijevod na bosanski jezik knjige autorice Tamare Gray.
Ovo je zajednički projekt Udruženja “Sumejja u Bosni i Hercegovini” iz Tuzle i Udruženja građanki “Halka” iz Sarajeva.
O ovoj divnoj knjizi piše profesorica Meliha Terzić:
“Vjerovatno smo svi slično iskusili svoje susrete s onim muslimankama i muslimanima koji su ozareni svojom vjerom, ispunjeni posebnom vrstom radosti koja im se iz duša stalno oslikava na licima i u riječima, u načinu na koji pristupaju svima i svemu. Tamara Gray je cijelu svoju knjigu pisala ispunjena vjerom punom radosti.
Žanrovski, to je zbirka eseja (pedeset dva ukupno). Autorica je podijelila hidžretsku godinu na sedmice i za svaku odabrala jednu temu. Kad se malo izmaknemo pa pogledamo cjelinu, ovi eseji su ugravirani u jedan cjeloviti pogled, u stav, a za ovo je trebalo godina i godina samoprijegornog osmišljenog rada. To prije svega znači da je autorica imala velike potencijale i želje i da je onda, u skladu s tim, organizovala sebi široko i temeljito obrazovanje. Sada je doktor nauka, a godinama je izučavala Kur’an, islamske nauke i život Poslanika alejhisselam.
Piše vrlo vješto, ima vlastiti stil. Kod nje ima i umjetničkog (poetskog) pa i to bljesne u slikama, u poredbama i asocijacijama, u izrazu.
Da sve bude kao cjelina bogatije i korisnije, opremila je svoju knjigu kao radnu svesku da bi njena čitateljica imala prostora za zapisivanje svojih promišljanja i konkretnih planova za rad na sebi. Pripremila joj je i tabele kao što je tabela za dnevni plan rada i ostale stranice Vježbi za sretno srce.
Čitajući njene Radosne bilješke imat ćete osjećaj da razgovarate s vrlo bliskom osobom kojoj biste rado povjerili svoje misli i probleme. Ili, bolje rečeno, kao da razgovarate s pronađenom (starijom!) sestrom koja već poznaje vaše misli i zna za vaše brige. Ona živi na drugom kraju svijeta, ona jeste iz drugog miljea, istina je da ima stanovitih kulturoloških razlika, ali nema suštinskih, nema barijera. Njen odnos s nama je potpuno iskren. Sve vrijeme nas osvaja tom svojom iskrenošću i skromnošću. Na momente nam se obraća i vrlo autoritativno i to može da ima posebnog efekta:
„Govori istinu i budi ljubazna, mudra i samouvjerena.”
„Ne žali se i ne prijeti odustajanjem!”
„Čitaj na široko i duboko kako bi imala šta reći.”
„Govori istinu i budi ljubazna, mudra i samouvjerena.”
„Volontiraj; u našim djelima je naš najjači glas.”
„Nemoj pokleknuti!”
Ubjedljivo, s puno argumenata, dovest će nas do svog zaključka vezano za našu zajedničku vjeru: „Ovo je veličanstvena vjera puna radosti.”
Profesorica Azra Fazlović je u svojoj Recenziji konkretno podvukla najznačajnije vrijednosti ovog štiva i njegov značaj za buduće čitaoce. Ilustrujmo:
„Snažno osjećam kako poštovana autorica, uz najvažniji oslonac koji svakome i uvijek nudi kur’anska neprolazna Istina, svoje Radosne bilješke utemeljuje i na sunnetu Poslanika časnog, alejhisselam. I vrijednosno i metodski.
– – – – – – –
Djelo Radosne bilješke je nastalo, kako i sama autorica naglašava, na njenoj dubljoj spoznaji vrijednosti života, na njenom zadovoljstvu u vjeri i nijjetu da širi radost, te olakša i doprinese svakoj muslimanki na njenom putu traženja sreće. Zato ono ima izuzetnu važnost za svaku osobu koja želi da oplemeni svoje svakodnevno djelovanje i promijeni svoje navike.
– – – – – –
Tamara Gray nam, vidljivo je to i iz naslova njezine knjige, piše o radosti koja se s Neba objavljuje s vjerom, i koja se na Zemlji živi s vjerom. Put vjere je put radosti. To je radost duše i uma, izrečena i oživotvorena, pojedinačna i zajednička.
– – – – – –
Autorica veoma mnogo pažnje pridaje dijelu teksta u kojem čitaoce bodri na samopouzdanje i istrajnost, s ciljem da ono što su pročitali i spoznali pretoče u praksu, u život.”
Eto, zaista s razlogom vjerujemo da će se ova knjiga, ako Bog da, naći među vašim omiljenim pa da ćete za njom često posezati, da ćete od nje imati viššestruke koristi.”

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *