U fokusu

Promijeniti pogled

Bio jednom jedan vrlo bogat čovjek koji je dugo patio zbog bola u očima. Išao je od doktora do doktora, upotrijebio na stotine lijekova, injekcija, krema, ljekovitih mehlema, prolazio kroz desetine raznih medicinskih tretmana, ali bol očiju nije prestajala, već je bivala sve jača i jača kako je vrijeme prolazilo.

Jednog dana saznade da ima neki šejh koji bi mogao riješiti njegov problem pa učini sve da dođe do njega. Ispitavši ga, šejhu bi jasno o čemu se tu radi te mu propisa sljedeći lijek: u narednom periodu njegove oči ne smiju gledati ni u jednu drugu boju osim zelene. Bogataš se pitao kakav je to čudni lijek, ali pošto je bio očajan, odlučio je da posluša šejha.

Vrativši se na svoje imanje, unajmio je veliki broj slikara i molera, kupio hiljade litara zelene boje i naredio im da sve u njegovoj okolini prefarbaju zelenom bojom. Radili su neumorno danima, a bogataševa bol u očima počela se smanjivati i ubrzo je skroz nestade. Poslije nekog vremena, šejh dođe da posjeti pacijenta, ali prije nego što je uspio išta progovoriti, bogataševe sluge pohitaše i na njega istresoše kantu zelene boje kako njihovog gazdu ne bi ponovo zaboljele oči. Došavši sebi, šejh se nasmija i reče bogatašu: “Umjesto što si potrošio silne pare na boju i molere i sve oko sebe upropastio farbanjem, mogao si jednostavno kupiti jedne jedine naočare sa zelenim staklima. Ne možeš čitav svijet obojiti u zeleno.”

Promijenimo li svoj pogled na svijet, svijet će izgledati drugačije.

Ludost je mijenjati svijet, promijenimo sebe.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *