U fokusu

Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan

Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan. (kineska izreka)

Riječ čaj dolazi nam iz perzijskog jezika, a u perzijski je došla od kineske riječi ča, što znači list.

Iako sve vrste biljnih napitaka pripremljenih s vrelom vodom nazivamo čaj, pravi čaj priprema se samo od listova biljke Camellie Sinensis koja se uzgaja u azijskim zemljama i od koje različitim fazama fermentacije nastaju četiri vrste čaja: bijeli, zeleni, crni i oolong čaj. Glavna karakteristika (pravog) čaja jeste da sadrži kofein.

Bijeli čaj

Naziv je dobio jer dlačice na donjoj strani sušenog lista postanu bjelkasto srebrne. Nema fermantacije. Samo su najbolji čajevi izabrani za proizvodnju “bijelog čaja”. Poznat je i kao car čajeva. Pije se preventivno jer jača imunološki sistem i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Bogat je antioksidansima.

Zeleni čaj

Nastaje minimalnom fermentacijom. Kod tradicionalne proizvodnje te vrste čaja, nakon berbe listovi se u željeznim tavama prže kako bi se spriječila oksidacija i fermentacijia zbog koje bi listovi potamnjeli, i onda tek suše. Zeleni čaj sadrži manje kofeina od ostalih vrsta čaja te je bogatiji antioksidansima koji preveniraju srčane bolesti, dijabetes i ostalo. Matcha je posebna vrsta zelenog čaja koji se melje u jako sitan prah. Može se dodavati u pripremi različitih deserata i napitaka. Matcha prah je puno skuplji od ostalih vrsta zelenog čaja, teže ga je pronaći i priprema se na drugačiji način od čaja u vrećici ili u listićima.

Oolong

Nastaje djelimičnom fermentacijom. Nakon berbe se čaj trese u pletenim korpama, a sok koji se iscijedi fermentira s kisikom iz zraka. Taj proces se zaustavi prženjem u željeznim tavama. Oolong čaj se može nazvati jednim od najzdravijih čajeva. Ima kofeina manje nego crni, a više nego zeleni čaj.

Crni čaj

Nastaje potpunom fermentacijom. U istočnoj je Aziji poznat kao crveni čaj. Sličan je Oolongu, ali se fermentacija ne zaustavlja. Proizvodnja tog čaja se završava dužim sušenjem. Crni čaj ima najdužu fermentaciju i najviše kofeina.

Biljni čajevi poput kamilice, nane i kadulje, zapravo su biljne infuzije odnosno dekokti ili macerati svih drugih biljaka, osim Camellie Sinensis. Njihova osnovna karakterstika je da ne sadrže kofein.

Od čajeva koji ne nastaju od biljke čaja, razlikujemo rooibos čaj, biljni čaj i voćni čaj.

Rooibos čaj

Rooibos čaj se priprema od fermentiranih, osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis. Poznat je i pod nazivom Majčino čudo. Na jugu Afrike se priprema gotovo 300 godina. Za razliku od uobičajenog crnog čaja, Rooibos čaj ne sadrži kofein.

Infuz

Biljne infuzije se pripremaju od nježnijih dijelova biljke (list, cvijet, zelen) i, ukoliko nije drugačije propisano, priprema se tako da se svježi ili osušeni dijelovi biljke preliju sa 200 ml vrele vode i ostave poklopljeni desetak minuta a nakon toga se procijede.

Dekokt

Dekokt se priprema od tvrđih dijelova biljke (kora, korijen, podanak) i, ukoliko nije drugačije propisano, priprema se tako što se ovi dijelovi biljke stave u hladnu vodu i kuhaju na srednjoj temperature 5 do 30 minuta. Potom se malo prohladi i procijedi.

Macerat s vodom

Vodom se maceriraju biljke sa sluzima (crni i bijeli sljez, sjeme lana). Ukoliko nije drugačije propisano, manju količinu sušene biljke prelijemo sa 200 ml hladne vode i ostavimo da odstoji minimalno sat vremena. Macerat se procijedi i pije bez zagrijavanja.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *