Ammar

Zeleno dijete

shutterstock_161692517webŠta znači biti „zelen“?

„Zelena“ je više od boje. Ona, također, znači poduzimanje specijalnih koraka za zaštitu naše okoline – vode, zemlje i zraka koji udišemo. Zašto baš zelena? Zato što su biljke zelene, a bez njih Zemlja ne bi bila tako divan dom za ljudska bića. Svakog dana ljudi prave ogromne količine smeća svojim načinom života.

Šta ti kao dijete možeš učiniti u vezi s tim?

Zapravo, jako puno. Ammar vam daruje ovaj mali vodič kako da postanete „zeleno“ dijete.

1. Smanjjite količinu stvari koje upotrebljavate i odbacujete.

2. Kad god možete, služite se istim stvarima više puta.

3. Reciklirajte konzerve, flaše, papir, knjige, pa čak i igračke.

4. Šetajte po šumama, zasadite drvo, jedite ukusne jestive šumske plodove koje nađete.

Smanjite!

Kada upotrebljavate manje nečega, činite dobro za Zemlju. Naprimjer, kraće tuširanje znači da ste potrošili manje vode i manje struje koja zagrijava vodu. Evo šta još možete smanjiti:img1546

• Ugasite svjetlo koje vam trenutno ne treba.

• Zatvorite česmu dok četkate zube.

• Kad god možete, idite pješke ili vozite biciklo, umjesto da vas voze autom ili taksijem. Tako ćete doprinijeti manjoj upotrebi goriva, a i vašem tijelu će dobro doći malo vježbe.

• Isključite iz struje punjače vaših mobitela ili drugih elektronskih sprava kada ne rade.

• Stavite kompjuter u “sleep” mod, umjesto da ostavite da se na ekranu stalno vrti screensaver kada ne radite na njemu.

Šta s viškom stvari?

Jeste li čuli kako današnje ljude ponekad nazivaju „društvo odbacivanja“? To znači da previše lahko bacamo stare, a kupujemo nove stvari. Te stvari vrlo često, iako nama nisu potrebne, potrebne su nekim drugim ljudima. Naprimjer, igračke ili pomagala za bebe koje smo mi ili naša mlađa braća i sestre prerasli, često završe u smeću, a mogli bismo ih dati nekoj drugoj porodici s malom djecom koja bi ih mogla iskoristiti. To će značiti jedna plastična igračka manje koja treba da se proizvede, upakuje i dopremi do prodavnice.

Evo nekoliko dodatnih načina za ponovno korištenje stvari koje imate:

• Upotrebljavajte „rechargeable“ baterije za vaše igrice, MP3 plejere, kamere i ostale stvari koje rade na baterije. Tako ćete potrošene baterije jednostavnimg1531o dopuniti, umjesto da ih bacite i kupite nove.

• Za izlete i putovanja uzmite višenamjeske čaše, umjesto plastičnih i papirnih, namijenjenih za jednokratnu upotrebu.

• Kada idete u prodavnicu, ponesite svoje cegere ili torbu za namirnice.

• Ukoliko se u blizini vaše kuće nalazi izvor ili česma pitke vode, otiđite s roditeljima ili s prijateljima do njih i napunite kanistere vodom za piće, umjesto da vaša porodica stalno kupuje novu vodu i nove kanistere u prodavnici.

• Organizujte razmjenu sa svojim prijateljima. Možete razmjenjivati knjige, igračke, odjeću… Na taj način svako od vas će dobiti nešto novo bez imalo potrošenog novca, a gomila iskoristivih stvari neće završiti u smeću.

• Papire na kojima je nešto odštampano, stare testove, naprimjer, možete ponovo upotrijebiti s druge, čiste strane, za ponovno štampanje, crtanje, vježbanje. Reciklirajte! Recikliranje u našoj državi još uvijek nije široko rasprostra- njeno. Uz pomoć roditelja ili nastavnika u školi, možete organizovati prikupljanje papira, plastičnih boca, starog gvožđa ili konzervi, te ih potom dostaviti na mjesta gdje se skupljaju za reciklažu. Time ćete doprinijeti smanjivanju brda smeća na gradskoj deponiji, a stare, upotrijebljene stvari će se u centrima za reciklažu pretvoriti u nove, ponovo iskoristive stvari.

Uživajte!

Istina je da su smeće i zagađenje veliki problemi, ali Zemlja je i dalje veličanstveno mjesto koje čeka da ga istražite. Krenite u dugu šetnju po okolnoj prirodi, posjetite lokalne parkove i bašče, zatražite od roditelja da vas odvedu na neku planinu, obližnje jezero… Činite to po svakakvom vremenu, kad je sunčano, kišovito, kad pada snijeg. Istražite svoju najbližu okolinu da vidite ima li zgodno mjesto gdje biste mogli zasaditi drvo ili posijati malu bašču? Učinite to svojim rukama i onda, kako vrijeme prolazi, gledajte kako vaše biljku rastu i donose plodove. Uberite ih i uživajte u njima.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *