Ličnost

Timurlenk i mrav

Priča se kako je veliki i strašni Timurlenk, osvajač i osnivač svojevremeno najmoćnijeg timuridskog carstva, nakon poraza u jednoj od prvih bitaka koje je vodio, napustio bojno polje i pobjegao u planinu. Tugujući nad svojom sudbinom, sav očajan šćućurio se u nekoj ruševini i tad je primijetio jednog mrava. Mrav je nosio zrno koje je bilo duplo veće od njega, pokušavajući da se s njim popne uza zid. Svaki put kad bi uspio napraviti nekoliko koraka po zidu preteško zrno bi mu ispalo, a mrav bi se vratio po njega i krenuo sve ispočetka.
Pokušavao je i pokušavao, a Timurlenk ga je pomno pratio brojeći njegove neuspjehe i ponovne pokušaje. Dvadeseti, četrdeseti, sedamdeseti put mrav je kretao ispočetka. Kad je Timurlenk nabrojao njegov osamdeseti pokušaj mrav je uspio, popeo se sa svojim zrnom uza zid i otišao svojim putem.

Kažu da je ta lekcija o neodustajanju toliko snažno uticala na Timurlenka da je odlučno prekinuo svoje jadikovanje i samosažaljevanje, ponovo skupio vojsku i krenuo u borbu i osvajanje svijeta.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *