Lifestyle

Samo zdrava kosa je lijepa kosa

Piše: Sabina Mehikić

Mnoge žene tretiraju svoju kosu hemijskim preparatima radi farbanja, stavljanja mini-vala, izvlačenja pramenova ili posvjetljivanja kose. Ti tretmani za uljepšavanje mogu djelomično oštetiti strukturu dlake, naročito ako su nestručno izvedeni. Stoga je preporuka da, ukoliko se odlučite da napravite takav zahvat, to prepustite profesionalcu u frizerskom salonu. Danas imamo salone koji nude usluge u diskretnom okruženju i za žene koje nose mahramu.

Čak i ako kosa nije hemijski tretirana, ona može biti suha i oštećena i zahtijevati dodatnu njegu. Ukoliko želite da imate lijepu i njegovanu kosu, morate naučiti da primjenjujete svakodnevne rutine da biste postigli vidljive rezultate. Ako imate dugu kosu, češljanje je jako bitno. Češljajte se četkama ili češljevima širokih zubaca od prirodnih materijalima ili izaberite onaj kojim najlakše možete da je raščešljate. Češljajte kosu pramen po pramen, krenite s unutrašnjim pramenovima od potiljka, držeći pramen u ruci da ne biste izvlačili kosu iz korijena i strpljivo raščešljajte krajeve. Grubim češljanjem se kosa kida. Površinske pramenove koji su vidljivi raščešljajte na kraju. Kosu obavezno raščešljati prije pranja i voditi računa da se pranjem pretjerano ne upliće.

Kosu nikada ne perite vrelom vodom jer se dlaka razvlači i kida,voda neka bude topla, a zadnji mlaz pustite hladnu vodu. Time pospješujete bolju cirkulaciju vlasišta. Šampon prilagodite tipu kose, a ako često perete kosu, probajte s blagim šamponima 5,5 PH, bez parabena i sulfata.Vrlo često cijena nije mjerilo kvaliteta pa možete kupiti dobar šampon po povoljnoj cijeni.

Kod prvog šamponiranja pjena nestaje, ali je jako bitno i dalje trljati tjeme i dijelove kose oko lica i vrata jer je na tim dijelovima kosa najprljavija. Naslage prljavštine, sredstva za stiliranje, laka i masnoće, otklanjaju se u prvom pranju kada pjena obično nestaje trljanjem. Za drugo šamponiranje upotrebljavamo manje šampona da bismo kosu lakše isprali. Na kraju stavite masku ili regenerator na vrhove i iščešljajte kosu dok je još mokra. Za posljednje ispiranje dajte sebi vremena i dobro isperite kosu. Ukoliko u kosi ostanu tragovi šampona, oni oštećuju kosu i čine je teškom i imate dojam da kosa nije čista. Hemijski tretmani, grubo češljanje, agresivni šamponi, feniranje, voda u kojoj ima hlora, sunce, hladnoća najčešće oštećuju kosu. Šišanje je najbolji lijek za kosu koja je lomljiva i koja se teško češlja. Šišajte se svakih četiri do osam nedelja. Ne vežite se emotivno za kosu, kosa raste. Poslije šišanja osjetit ćete najveću zahvalnost, vaša kosa će manje opadati jer skraćivanjem ste olakšali težinu korijenu dlake. Kosa djeluje da ima više volumena, djeluje živo i lakše se stilira.

Ukoliko vaša kosa zahtijeva dodatnu njegu, možete upotrebljavati gotove maske ili intezivne kure. Jedan praktičan proizvod za dugu kosu je dvofazni regenerator u spreju s trenutnim djelovanjem. Obično ima i 2 u 1 poboljšanja na vašoj kosi. Koristi se na opranoj isfrotiranoj kosi prije češljanja i ne ispire se. Olakšava češljanje i njeguje. Tu su još i ampule, zatim razna ulja, keratinska, arganova, makadamija i dr. U salonima možete tražiti tretman za obnovu ili podmlađivanje kose koji se izvodi u više faza s posebnim preparatima. Tu je još i olapleks koji se dodaje u farbu ili blanš i čuva strukturu vaše kose. Na vama je da odlučite koji ćete proizvod odabrati, ali je bitno upotrebljavati ga po uputama jer se neki proizvodi upotrebljavaju na mokroj ili suhoj kosi, neki se ispiru ili ostaju u kosi.

Možete se odlučiti i za kućnu varijantu njege kose i s proizvodima koji su dostupni u vašoj kuhinji. Upotrijebite maštu i uživajte u ritualu ljepote. Vijekovima su dokazivana drevna ljekovita svojstva maslinovog, ricinusovog ulja, meda, limuna, žumanceta, koprive, pivskog kvasca, bijelog luka i dr. Domaće maske stavite na vlažnu kosu zbog bolje apsorpcije. Pripremljenu masku ili ulje držite neko vrijeme na kosi, a zatim operite uobičajenim postupkom. Prije stiliranja ili oblikovanja kose, možete upotrijebiti losion za feniranje ili pjenu, ali je bitno da ne pretjerujete s količinom i otežate dodatno kosu. Pravilo koje ovdje važi glasi da je manje više.

PRIRODNE MASKE

SUHA KOSA: limunov sok i maslinovo ulje pomiješati i čuvati u zatvorenoj boci u frižideru. Upotreba ulja liječi kosu, a vitamin C iz limuna daje svježinu i sjaj.

SJAJ KOSE: kašika jabukovog sirćeta razblažena s malo vode kojom prelijete opranu kosu i imat ćete sjajnu kosu. Jabukovo sirće čini tvrdu vodu mehkom.

JAČANJE KOSE: skuhajte list koprive u vodi, kada seč čaj malo ohladi, prelijte preko oprane kose.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *