Aktivizam

Promocija knjige Moji zatvorski dani u Egiptu autorice Zejneb el-Gazali


Promocija knjige Moji zatvorski dani u Egiptu, autorice Zejneb el-Gazali, održana je u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj u četvrtak 15. novembra 2018. godine. Zejneb el-Gazali je napisala svoju knjigu u Kairu nakon izlaska iz zatvora kako bi njezino iskustvo ostalo sačuvano u pisanoj formi.
O knjizi su govorili profesorica Meliha Terzić, novinar Salih Brkić i prevodilac ovog djela dr. Fikret Arnaut.
Organizatori promocije su bili Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja i JU Specijalnoj biblioteka “Behram-beg”.
——————————————

Iz biografije Zejneb el-Gazali:

Autorica memoarskog djela Moji zatvorski dani u Egiptu, Zejneb el- Gazali rođena je 2. juna 1917. g. u Kairu. Prvo opće i vjersko obrazovanje stekla je pred svojim ocem koji je bio učenjak na el-Azharu. Nakon očeve smrti, kada joj je bilo svega deset godina, dalje obrazovanje nastavlja u školi.
U njenoj mladosti bila je jedna od rijetkih žena koje su se školovale i uspjele iznad očekivanja tadašnjeg stanovništva, jer je u to vrijeme školovanje za žene bilo tabu tema. Bila je učenica poznatih učenjaka tih vremena, kao što su Šejh Ali Mahfouz i Muhamed El-Naggar. Bila ja član Unije egipćanski feminiskinja iz kojih se ispisala radi njihovih ideja koje su se kosile sa principima islama.
U godini 1937. osnovala je Muslimansko žensko sjedište, nekoliko godina poslije i humanitarnu organizaciju koja se brinula o siromašnim ljudima, beskućnicima, jetimima.
Zbog svojih vjerskih aktivnosti uhapšena je 1965. godine i osuđena na dvadeset pet godina zatvora, ali je puštena iz zatvora 1971. godine.
Zejneb el-Gazali se nakon izlaska iz zatvora ponovo posvetila radu na širenju islamske da’we. Imao sam čast i priliku, kaže dr. Fikret Arnaut prevodilac knjige, prisustvovati i slušati njezino predavanje na Jordanskom univerzitetu 1987. godine.
„U ljetnom periodu pri kraju školske godine na oglasnim plakatima Univerziteta je bilo najavljeno da će Zejneb el-Gazali, poznata islamska daija, održati predavanje. Imao sam priliku slušati komentare studenata i nekih profesora, koji se ne slažu da žena može biti progresivna i utjecajna u društvu i koji smatraju da je ženi isključivo mjesto u kući.
Sala u kojoj je ona držala predavanje je bila puna. Kada se pojavila za govornicom, nastala je grobna tišina. Sama njezina pojava u svim crtama je odavala harizmatičnu lidersku ličnost. A tek kada je progovorila dubokim prodornim glasom, ja sam imao osjećaj da je pred nama general – vođa koji upućuje vojsci strateške smjernice i naredbe. Bio sam i uzbuđen i ponosan. Primijetio sam da su neki profesori i studenti oborili glave. Bili su manji od makova zrna! Pred nama je bila žena govornik, koja zna i umije reći. I postaviti se. Tu impozantnu sliku njena dostojanstvenog držanja neću nikada izbrisati iz moga sjećanja,“ zapisao je prevodilac i priređivač dr. Fikret Arnaut.
Zejneb el-Gazali će ostati simbol i svijetli primjer rada, požrtvovanosti, hrabrosti, istrajnosti, sposobnosti, srčanosti, iskrenosti, solidarnosti, izdržljivosti i predanosti rada na Allahovom putu. 
Zejneb el-Gazali je preselila na Ahiret 3. augusta 2005. g. u Kairu. Dženazu-namaz joj je klanjao veliki broj vjernika. 

Comments

Comments are closed.