Aktivizam

Profesorici Melihi Terzić dodijeljena Kaimijina povelja za životno djelo

Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, na svojoj sjednici održanoj 4.5.2016. godine donio je odluku da se Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2016. godine dodijeli profesorici Melihi Terzić.

9

Meliha Terzić je rođena u Tuzli 18. 5. 1947. godine. U svom gradu je završila gimnaziju a Filozofski fakultet u Sarajevu, na tadašnjem odsjeku Jugoslavenske književnosti i srpskohrvatski-hrvatskosrpski jezik. Po završetku studija, dobila je prvo radno mjesto u svojoj školi (Gimnazija „Meša Selimović“).

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu, pozvana je da radi i radila je na više strana: u Behram-begovoj medresi koja je obnovila rad; na novoosnovanom Filozofskom fakultetu Tuzla na dva nastavna predmeta; na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Rad na više različitih obrazovnih institucija trajao je paralelno, a onda se opredijelila samo za Medresu. Godine 2004. Je otišla u prijevremenu penziju.

U vrijeme Agresije, bila je aktivna u udruženjima Bošnjakinja koje su organizovale humanitarni rad, pomoć prognanicima, kulturne i vjersko-kulturne manifestacije i sl. Najduži staž je ostvarila i najveći doprinos u tome dala je u Muslimanskom akademskom društvu žena Tuzla, a od 2000. godine u tek osnovanom Udruženju muslimanki Sumejja Tuzla. U jednom mandatu je bila i predsjednica Udruženja, a kad je nekoliko udruženja s tim imenom, iz nekoliko bh. gradova, pokrenulo magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja, radila je u redakciji, a od trećeg broja i kao glavna i odgovorna urednica. Na toj poziciji je bila  sve donedavno, a danas je u svojstvu savjetnice u istom magazinu.

U međuvremenu, sarađuje s Muftijstvom tuzlanskim i Medžlisom IZ Tuzla. To je bio rad na raznim vjersko-kulturnim programima i akcijama (naprimjer, na uvođenju vjeronauke u školama). Pisala je scenarije i radila režiju raznih svečanih programa. Za prigodne, jubilarne svečanosti Merhameta Tuzla radila je iste poslove.

Sarađivala je s izdavačkim kućama „Svjetlost“ i „Sejtarija“ u Sarajevu i „Bosanska riječ“ u Tuzli. Za „Svjetlost“ Sarajevo pisala je predgovore novim izdanjima lektira za osnovnu i srednju školu. Ministarstvo obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona povjerava joj je rad na recenzijama udžbeničkih rukopisa za srednju školu.

Bila je angažovana u radu BZK „Preporod“ Tuzla na raznim poslovima, pa i u kampanji za ime maternjeg jezika Bošnjaka (bosanski jezik). „Preporod“ u Sarajevu ju je angažovao za svoje godišnje susrete u gradovima BiH kao promotora novih naslova naših pisaca (Irfana Horozovića, Jasmine Musabegović). Saradnju je ostvarila i s „Preporodom“ Gradačac.

Permanentno je radila na recenzijama, lektorisanjima, na uređivanju i promoviranju novih knjiga. Više tekstova joj je objavljeno kao recenzije, predgovori i pogovori u knjigama, i autorski tekstovi na jezičke i druge teme u časopisu koji je godinama uređivala. Krajem 2015. godine, izašla joj je knjiga Album: naslijeđe.

Cijeneći njeno neumorno i predano zalaganje u obrazovanju i odgajanju mladih, u artikuliranju specifičnog obrasca kulture sjećanja i odnosa prema našim tradicionalnim vrijednostima i doprinose ukupnoj fizionomiji i ugledu u javnosti ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito cijeneći izniman doprinos novom stasavanju Behram-begove medrese u Tuzli, kao jedne od najuspješnijih škola muslimana u Bosni i Hercegovini, kao i cijeneći njenu ulogu u profiliranju magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“, čime je snažno doprinijela afirmaciji muslimanke i njezine porodice, i sve druge njene doprinose, Organizacioni odbor vjersko-kulturne manifestacije Dani Hasana Kaimije donio je odluku da se Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo 2016. godine dodijeli profesorici Melihi Terzić, kaže se u odluci.

Profesorici Melihi Terzić je povelju za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2016. godini uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u petak, 3. juna na svečanosti otvaranja Vjersko-kulturne manifestacije “Dani Hasana Kaimije” u Zvoriku.

IMG_5940

Comments

Comments are closed.