Lifestyle

Njega pokrivene kose

Kosa odražava stanje vašeg zdravlja, zato je briga o zdravlju cijelog organizma ujedno i prvi korak u pravilnoj njezi kose. Spavajte dovoljno, pijte mnogo vode i hranite se zdravo, vodeći računa da u svoj organizam unosite prave vitamine i dodatke za zdravu kosu, te će ona biti snažna i sjajna. Vaša mahrama štiti vašu kosu od štetnih ultraljubičastih zraka i isušivanja, tako da ćete biti u prednosti ako se brinete za svoju kosu na adekvatan način ostatak vremena.

KAKO BRINUTI O KOSI

Dnevno četkajte suhu kosu kako se ne bi uplitala. Četkajte kosu prije pranja, upotrebljavajte blag šampon, oprezno nasapunjajte kosu kako biste izbjegli uplitanje i ostavite je da se posve osuši prije oblikovanja. Mokra kosa je jako osjetljiva. Upotrebljavajte regenerator koji se ispire ili koji sadrži zdrava ulja da biste spriječili isušivanje i lomljenje kose.

NE VEŽITE MOKRU KOSU

Ovaj savjet je jako bitan za djevojke koje su pokrivene jer mnoge od njih vežu mokru kosu ispod hidžaba kada su u žurbi i treba da izađu vani. Vezanje mokre kose je jako štetno za korijen kose, ali je još štetnije za pokrivene djevojke čija se kosa ne suši prirodno i ostaje vezana nekoliko sati. Vezanje mokre kose dodaje još jedan element zabrinjavajućem stanju poznatom kao „hidžab-kosa“ jer se kosa suši uz tjeme pa, kada skinete hidžab, ona bude ravna i beživotna.

Izbjegnite ovu situaciju tako da osušite kosu na vrijeme. Planirajte pranje kose nekoliko sati prije nego što treba da izađete vani tako da imate dovoljno vremena da je osušite prije nego što je zavežete i pokrijete hidžabom. Ukoliko ste u velikoj žurbi i ne možete sačekati da se osuši prirodno, onda upotrijebite fen za kosu, ali umjereno.

SKRAĆUJTE KOSU ČESTO

To što nosite hidžab ne znači da ne treba da skraćujete kosu. Bez obzira da li želite da imate dužu ili kraću kosu, bitno je da je podrezujete svakih 4 do 6 sedmica kako biste se riješile ispucalih vrhova. Iako vam niko drugi ne vidi kosu, nemojte je zapostavljati i vodite računa o tome da je redovno skraćujete kako bi bila zdrava.

PAŽLJIVO OBLIKUJTE KOSU

Kada se spremate da izađete vani, posebno tokom toplog i vlažnog vremena, treba da oblikujete kosu na prikladan način. Mnoge sestre vole da svežu kosu u rep ili da naprave pletenicu tako da ona ne viri ispod hidžaba. Pazite da upotrebljavate platnene ili gumice za kosu prekrivene platnom jer gumene i plastične gumice vuku i lome kosu. Bitno je da vam je kosa u potpunosti suha da biste mogle oblikovati kosu pod hidžabom. Vežite kosu labavo da biste izbjegle glavobolju. Pokušajte ne vezati kosu prejako. Možda vam je to navika jer ne želite da vam kosa viri ispod hidžaba, ali pokušajte makar jedan dan u sedmici da je vežete labavije tako da vam se korijen kose ne bi oštetio. Ako nosite potkapu, ona će spriječiti kosu od ispadanja.

ZAŠTITITE VAŠU KOSU

Nosite potkapu kako biste spriječile trljanje hidžaba od vašu kosu cijeli dan. Vaš hidžab i potkapa treba da budu napravljeni od najlakšeg i najnježnijeg materijala te da ne budu prejako svezani, kako bi vaše tjeme bilo hladno i suho. Možete upotrebljavati i šnale kako biste učvrstile vašu potkapu. Stavite hidžab preko potkape i završite sa sređivanjem.

REDOVNO PERITE POTKAPE

Ovo je možda očito, ali ne košta nas ništa da vas napomenemo. Bilo da imate jednu ili više potkapa, bitno je da ih perete redovno jer su one u stalnom dodiru s našom kosom i tjemenom. Bitno je da ih peremo često jer one mogu biti prekrivene prašinom i peruti koja šteti našoj kosi. Nastojte da imate dvije ili tri potkape u vašoj kolekciji kako biste ih češće mijenjali.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *