Ammar

Neuništiva džamija

U Japanu danas postoji oko 60 džamija.

Prva džamija izgrađena na tlu Japana je džamija u gradu Kobe. Grupa ruskih Tatara koja je početkom 20. stoljeća, bježeći od okrutnog Staljinovog režima, izbjegla najprije u Tursku, a potom otišla put Kine, konačno se skrasila u Japanu. img1497

Tu su, zajedno s grupom indijskih biznismena muslimana koji su došli u Japan poslije njih, osnovali džemat i 1928. godine započeli s prikupljanjem sredstava za izgradnju džamije. Džamija u Kobeu je završena 1935. godine, i sve do danas ona je centralno mjesto muslimanske zajednice u Kobeu.

Zanimljivo je, zapravo, pravo je čudo to što je ova džamija preživjela dva velika razaranja. Kada su 1945. godine Amerikanci izveli avionsko bombardovanje grada, skoro sve zgrade u Kobeu bile su sravnjene sa zemljom.Sve, osim džamije koja je ostala uspravna, sa samo nekoliko napuklina u zidovima i slomljenim staklima na prozorima.

Isto se desilo i 1995. godine kada je strašni zemljotres pogodio Kobe, ostavljajući iza sebe preko 6.000 poginulih ljudi, 300.000 ljudi bez krova nad glavom i cijeli grad u ruševinama. Sve građevine u centru grada potpuno su uništene.

Sve, osim ove džamije koja je ponovo ostala ponosno uspravna.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 47. maj, 2014. godine.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *