Intervju

Nadina Gradaščević: Moj najveći uspjeh je odluka da svaki dan radim na sebi

Amina Đulović

Nadina Gradaščević dugogodišnje profesionalno iskustvo i kompetencije poslovne savjetnice, menadžerice u oblasti investicijskog bankarstva, eksperta za tržište kapitala, certificiranog stručnog predavača i poslovnog trenera gradila je u Evropi i Americi. Nadina je vlasnica i izvršna direktorica konsultantske kuće koja se bavi poslovnim savjetovanjem vodećih globalnih kompanija (DAX 30, STOXX 50, FTSE, ATX) i klijenata iz više od 30 zemalja Evrope, Bliskog istoka, Afrike (EMEA) i Amerike. Njen rad uključuje ekspertsku podršku za internacionalne lidere/liderice, menadžere/menadžerice i timove u oblasti razvoja liderskih vještina i profesionalnih kompetencija, kao i strateškog razvoja biznisa. Predsjednica je udruženja “Business Women of Bosnia and Herzegovina” sa sjedištem u Beču koje ima za cilj jačanje pozicije i promociju bosansko-hercegovačkih žena u privrednom okruženju Austrije i BiH i izgradnju globalne mreže poduzetnica. Mentorica je za razvoj biznisa i podršku ženama u biznisu, kao i za integraciju u privredne i društvene strukture u Austriji.

Bosanaka Sumejja: Jesmo li u Bosni i Hercegovini svjesni i cijenimo li snagu žena i kompetencije koje one imaju kao lideri?

Nadina Gradaščević: Žene iz BiH zaista imaju posebnu snagu i značajne kompetencije i često su vrlo ambiciozne. Vjerujem da je razlog tome naša historija, život i odrastanje u različitim društvenim, političkim i ekonomskim sistemima. Ipak, u našem globalnom društvu, a i u Bosni i Hercegovini, večina žena nije u potpunosti svjesna svoje snage i kompetencija koje imaju. Mnoge žene, pa čak i liderice i manadžerice, još uvijek svoje kompetencije i talente umanjuju, smatrajući često da se resursi koje su izgradile tokom svog radnog vijeka, kao i životno iskustvo, koje je vrlo značajan resurs, podrazumijevaju. Ako želimo jačati kolektivnu svijest i postići da društvo cijeni snagu i kompetencije svih žena, bitno je, prije svega, da počnemo od sebe, tj. da osvijestimo, cijenimo i svakodnevno unapređujemo sve svoje resurse koje imamo i koji nam već stoje na raspolaganju, ukljućujući talente, znanje, iskustvo, unutrašnju snagu.

Bosanaka Sumejja: Šta je presudno utjecalo na Vas da se posvetite liderstvu?

Nadina Gradaščević: U svijetu businessa sam imala priliku upoznati mnogo managera, ali jako malo lidera, a još manje liderica. Posebno na početku karijere i tokom profesionalnog usavršavanja sam imala potrebu za inspirativnim osobama, mentorima/mentoricama i uzorima. Uvijek sam željela imati inspirativne lidere koji aktivno sudjeluju u mom razvoju. Nije ih bilo i to me je s vremenom počelo opterećavati i osjećala sam da stagniram u ličnom razvoju. Počela sam se pitati ko sam ja, šta zaista želim i kako vodim svoj život, tj. da li način na koji vodim svoj život doprinosi rastu i razvoju? Nedostatak inspiracije i uvjerenost da bi naše društvo trebalo bolje lidere i liderice je zapravo bila moja inspiracija da se intenzivnije počnem baviti temom liderstva. Također sam imala priliku vidjeti i iskusiti kako je izazovno biti osoba koja donosi promjene i biti lider u teškim vremenima. Takva iskustva su vrlo vrijedna jer svi sudionici dobiju šansu da upoznaju i spoznaju sebe, svoje vrijednosti, talente i sposobnosti. Moja najveća spoznaja je bila značaj uloge lidera i značaj ulaganja resursa u izgradnju okruženja koje podržava rast, razvoj i uspjeh ljudi, organizacija i društva. Shvatila sam da je razvoj liderstva, a posebno ženskog liderstva, globalna potreba i osjetila sam želju da na neki način aktivno doprinesem tome. Uskladila sam spoznaje sa svojim talentima i kompetencijama i posvetila se razvoju liderstva, počevši sa sobom. Bez uspješnog vođenja vlastitog života teško ćemo se razviti u izvrsne liderice koje doprinose razvoju i napretku timova, zajednica i društva.

Bosanaka Sumejja: Kako se postaje dobar lider?

Nadina Gradaščević: Uspješni lideri, prije svega, vole ljude. Liderstvo zahtijeva refleksiju, kontinuirani lični razvoj, stalno jačanje svijesti o tome kako, tj. na koji način doprinosimo rastu, razvoju i uspjehu ljudi, organizacija i globalnog društvu. Liderstvo je odluka i životni poziv. Način na koji vodimo vlastiti život je vrlo bitan stub liderstva u kojem se izgrađuje karakter i kredibilitet, a na osnovu naših svakodnevnih izbora koje pravimo i odluka koje donosimo. Mislim da, prije svega, treba da znamo zašto želimo biti lideri i kako najbolje možemo služiti društvu. U tom odgovoru ćemo moći pronaći inspiraciju i motivaciju u trenucima kada uloga lidera postane zahtjevna i teška. Jačanje kredibiliteta kroz demonstraciju karaktera i kompetencija vodi ka autentičnom pozicioniranju. Iskreno interesovanje za ljude, izvrsnost u radu, donošenje ispravnih odluka, uključujući u proces razmišljanja, dugoročniji učinak koji bi te odluke mogle imati na tim, organizaciju i društvo, preuzimanje odgovornosti, osjećaj za potrebe organizacije i ljudi, implementacija pokrenutih inicijativa, iskrenost prema sebi i drugima, dosljednost, poticanje razvoja saradnika, izgradnja povjerenja, osnove su na putu ka izgradnji uspješnih lidera. Sve potrebne vještine se mogu naučiti i usavršiti ako postoji odluka da istrajno radimo na ličnoj i profesionalnoj izvrsnosti.

Bosanaka Sumejja: Zbog čega je važno težiti moralnom autoritetu?

Nadina Gradaščević: Ako želimo da postanemo lideri, treba da težimo autoritetu koji smo zaslužili kroz izgradnju povjerenja i poštovanja, vjerodostojnost, karakter i moralne vrijednosti, stručnost, iskustvo i izvrsnost.

Svjestan svakodnevni rad na sebi, s ciljem da budemo što bolje osobe, poštovanje mira i slobode, samoostvarenje, s ciljem doprinosa razvoju društva, cjeloživotno učenje i usavršavanje, izgradnja i jačanje karaktera doprinose dostizanju ovog stupnja autoriteta.

Mladi ljudi koji odrastaju u okruženju lidera, tj. u okruženju koje ulaže u izgradnju karaktera, koje podržava lični i profesionalni razvoj, potiče rad i preuzimanje odgovornosti, demonstrira izgradnju održivih odnosa i implementaciju inicijativa, promovira povjerenje i poštovanje, vrednuje empatiju i doprinos, imat će izgrađenu osnovu i kvalitete lidera koji će, s vremenom, izaći na vidjelo i naći svoj prostor za primjenu. Takvo okruženje i kvalitetni uzori su izvor inspiracije za dalje usavršavanje i razvoj. Osobe koje nisu imale te mogućnosti također imaju potencijal da se izgrade u lidere i budu autoritet, ali će njihov put razvoja biti duži i zahtjevniji.

Svi trebamo podršku, kvalitetne mentore i inspirirajuće uzore od kojih možemo naučiti i vidjeti kako se gradi samopouzdanje, autentičnost, dignitet. Proces razvoja lidera počinje u našem prvom okruženju, a to su naše porodice, a nastavlja se dalje kroz obrazovni sistem. Naša je društvena odgovornost da težimo dostizanju ovog stupnja autoriteta, da znanje, kompetencije i iskustvo stavimo na raspolaganja mladim generacijama, da ih podržimo u razvoju i budemo kvalitetni primjeri.

Bosanaka Sumejja: Koje koristi sa sobom donosi jaka mreža poslovnih žena?

Nadina Gradaščević: Jaka mreža poslovih žena unapređuje globalno društvo kroz razvoj poslovanja, razmjenu informacija, znanja i iskustava, uzajamnu podršku i poticanje pozicioniranja i promoviranja žena u privredi. Gradeći jaku mrežu kvalitetnih i održivih kontakata, gradimo okruženje koje podržava rast, razvoj i uspjeh poslovnih žena i njihovih organizacija i jačamo svijest o tome da samo zajedno možemo utjecati na izradu poslovnih i društvenih okvira koji će zastupati princip jednakih mogućnosti i u kojima žene mogu ostvariti svoje ciljeve.

Bosanaka Sumejja: Panelistica ste brojnih edukacija u BiH, Austriji i u svijetu o temi žene i liderstvo. Koje su najvažnije poruke koje tom prilikom uputite?

Nadina Gradaščević: 1. Upoznajte sebe i svoje vrijednosti, znajte šta želite, koje talente, kompetecije i interesovanja imate. Budite iskrene prema sebi i težite da postignete autentičnost.

  1. Jačajte samopuzdanje. Preuzmite odgovornost za svoje misli, odluke i postupke.
  2. Naučite da prepoznate i prihvatite prilike i slobodno se upustite u nepoznato s punim povjerenjem.
  3. Gradite mrežu jakih, kvalitetnih i održivih kontakata.
  4. Doprinesite razvoju društva i budite kvalitetan uzor.
  5. Učite, usavršavajte se i težite izvrsnosti.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *