Duhovnost

Ko je obavezan postiti

„O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijaha klonili, i to neznatan broj dana…“

Na osnovu navedenog kur’anskog ajeta svakom punoljetnom, zdravom i pametnom muslimanu i muslimanki koji se nalazi kod kuće stroga je obaveza (farz) postiti od zore do zalaska sunca za vrijeme Ramazana. A za žene je još uvjet da su čiste od hajda i nifasa (tj. da nisu u menstrualnom ciklusu ili u periodu nakon porođaja). To znači zabranjeno je konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), pušenje duhana, te tjelesno uživanje.

Islamski učenjaci su jednoglasni u stavu da je osoba koja poriče obaveznost ramazanskog posta, sumnja u nju ili je omalovažava nevjernik, jer to znači iznošenje laži na Allaha i Poslanika i otvoreno odricanje od vjere islama. Međutim, oni koji ne poste iz bilo kojeg razloga ali ne poriču i ne omalovažavaju ovaj farz-strogu Božiju zapovijed i dalje su vjernici-griješnici.

Pored navedenih strogih zabrana koje kvare post od postača se zahtijeva da se čuva od pokvarenih misli, strastvenih pogleda, slušanja i učestvovanje u ogovaranju, prenošenju tuđih riječi. Postač treba da posti cijelim svojim bićem: jezikom, okom, uhom, rukama, nogama i itd. Post je vrhunsko duhovno viteštvo u kome se savladavaju najteže prepreke i iskušenja kroz koja se prolazi. Snagom posta, kojim se približava Allahu, vjernik je odlučniji u svojoj vjeri i nakani da ispuni i izvrši sve što od njega traži njegov Stvoritelj Allah, dž.š. Tokom ramazana stavljen je naglasak na duhovno čišćenje – izbjegavanje ružnih misli, riječi i djela. Dakle, ramazanski post nije samo sustezanje od jela i pića već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr. Post znači i treniranje borbe sa samim sobom, samodisciplinu, samokontrolu, strpljenje. Vjera, u suštini znači, strpljivo, predano biti poslušan i strpljivo se kloniti grijeha. U postu, dakako, dolazi do izražaja strpljenje, tako da nije neobično što je Muhammed, a.s., kazao: „Post je štit i jedna od vjernikovih tvrđava.“ ili „Post je štit od džehennemske vatre poput štita kojega nosite u borbi.“

Postom se čisti duša od grijeha, duhovno i moralno uzdiže budući da se čovjek pokorava naređenom i odriče uživanja, i to samo radi Allah. Na taj način pripravlja samog sebe za potpunu predanost Uzvišenom Allahu. Ebu Hurejre prenosi da je Resullulah, s.a.v.s., rekao:

„Onome ko provede ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi biće oprošteni grijesi koje je predhodno počinio.“

Muslim bilježi, takođe, predanje od Ebu Hurejre: „Pet dnevnih namaza (namaz do slijedećeg), džuma do druge džume, a ramazan do drugog ramazana, brišu grijehe, ako se kloni velikih.”

O suštini posta govori i hadisi-kudsi gdje Uzvišeni Allah kaže:

„Sve što čovjek uradi njegovo je, izuzev posta. On je Moj i Ja ću za njega posebno nagraditi. On ostavlja hranu i prohtjeve zbog Mene.“

U nekim predanjima stoji:

„Ostavlja jelo zbog Mene, ostavlja piće zbog Mene i ostavlja svoju suprugu zbog Mene.“

U Islamu su djela valjana ako se rade u ime Allaha, stoga je potrebno prije zore odlučiti (učiniti nijjet) postiti u ime Allaha.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *