Muzej Bosna

Fenjer i petrolejka

Meliha Terzić

Fenjer

Fenjer je u očevim rukama i on ide prvi. Svjetlo razmiče mrakove koji su se, iako je noć samo donekle odmakla, čvrsto prišili jedan na drugi. Fenjer ih pori, ali sokak iza naših leđa opet tone, tih, u tamne velove. I mi smo tihi kao u tajnom pohodu jer mati prigušuje svaki naš razgovor svojom prepoznatljivom rečenicom: „Nikoga ne smijemo bihuzuriti.” Ipak nas čuju čuvari u avlijama pa nas dočekuju s malo bezazlenog laveža što najviše liči na želju da nam se lijepo jave. Znaju nas, nismo uljezi. Idemo na sijelo u susjednu mahalu. Otac će privrnuti fi tilj kad nas prigrli svjetlost domaćinove verande, iz njihovog fenjera, koja će nas ozariti jasnom dobrodošlicom.

Amidža voli svoje životinje i cijela porodica ih pazi kako treba. Ove noći osluškuje konja u štali, danas je izmorio svog ljubimca, a nije više u punoj snazi. Uzima fenjer i odlazi da obiđe štale. I krava je već jako teška, možda će već sutra njeno telence stati na svoje klecave nogice. Fenjer će okačiti na dovratku i sve će ih obići. Spustiti široku težačku šaku na drhtave sapi, pomilivati, progovoriti ispod glasa riječi svoje posebne milošte, imena koja su im svojevremeno dali po njihovim naravima, možda po boji dlake, po nečemu drugom.

Fenjer ovdje nikoga ne zbunjuje i ne uznemirava. Svikli su na ove noćne posjete. Moglo bi se reći da im godi ova briga, da je osjećaju.

Amidža ne žuri, obilazi i zagleda. Onda ipak uzima svoju svjetiljku i odlazi, sad se može odmarati. Fenjer mu pokazuje put do kuće, a on bi ga mogao i zatvorenih očiju preći u svako doba dana i noći.

Petrolejka

Nije se iznosila iz kuće. Djeci je bila zabranjena (Nije za tvojih ruku, vidiš kako je tanak cilindar!). Mati bi taj cilindar pažljivo čistila. Svrtala bi krpice ili stari novinski papir i provlačila kroz uski dio; hukala da zamagli i brisala sve dok ne bi bio blistavo čist, skoro nevidljiv. Ponekad bi izvlačila fitilj da ga podreže i lampa je mogla čekati da zatreba. A zatrebala bi.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *