Lifestyle

Estetska higijena

Lijepi, bijeli i, prije svega, zdravi zubi jesu ono što svako želi. Međutim, često, i pored redovne njege, zubi mogu promijeniti boju od kahve, čaja i određene hrane. Tada mnogi posežu za vještačkim izbjeljivačima, zaboravljajući da bjelinu i sjaj svojim zubima mogu vratiti primjenom onoga što već imaju u svom domu.

img1271

Evo nekoliko korisnih prirodnih načina izbjeljivanja zuba:

  • Sodu bikarbonu možete upotrijebiti jednom sedmično za pranje zuba. Kako sedmice budu prolazile, primijetit ćete kako vaši zubi bivaju sve bjelji. Možete napraviti i prirodnu pastu za izbjeljivanje, i to od obične paste za zube i sode bikarbone, tako da na traku načinjenu od aluminijske folije nanesete mješavinu paste i sode bikarbone, ostavite traku na zubima dva puta sedmično po jedan sat da djeluje. Nakon toga, potrebno je isprati zube.
  • Naučno je dokazano da su jagode odličan prirodni izbjeljivač zuba. Jednostavnim utrljavanjem polovine jagode po površini zuba, postići ćete fantastične rezultate.
  • Za prirodno izbjeljivanje zuba se može upotrijebiti i unutrašnjost kore naranče (onaj bijeli dio) koji će vam pomoći da vratite prirodnu boju vaših zuba.
  • Preporučljivo je svake večeri ispirati usta jabukovim sirćetom. Možda njegov ukus, a i miris, i nije najugodniji, ali je zato jako koristan pri uništavanju bakterija u usnoj šupljini.
  • Jedna slatka jabuka dnevno djeluje kao efikasna četkica za zube. Žvakanjem jabuke, uklanjaju se bakterije i višak hrane koji se zadržava između zuba a, usput, uklanjaju se i površinske mrlje. Jabuka sadrži i jabučnu kiselinu koja se nalazi u proizvodima za izbjeljivanje zuba jer pomaže u razgradnji mrlja na zubima. Žvakanje grožđica potiče izlučivanje pljuvačke, što pomaže u borbi protiv karijesa i naslaga.
  • Celer i mrkva djeluju kao prirodni odstranjivači mrlja, a zeleno povrće, poput spanaća, brokule i salate preko zuba pravi prevlaku koja sprečava pojavu mrlja.
  • Za zdravlje i ljepotu zuba, preporučuje se i ispijanje vode! Ona također potiče izlučivanje pljuvačke, a ako je pijete nakon obroka, isprat će nečistoće i osvježiti dah.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 47. maj, 2014. godine.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *