Duhovnost

El-A‛la/Svevišnji (87)

Kad već budeš na sedždi onda je najprimjerenije da svog Rabba hvališ i veličaš onako kako te je naučio najbolji učitelj među ljudima, Muhammed-pejgamber, a to je riječima Subhāne rabbije ‘l-a‛lā (Neka je slavljen Rabb moj, Svevišnji!).[1] Na taj način ćeš se odazvati Njegovoj naredbi iz prvog ajeta sure A‛la.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

۞ سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى ﴿١

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

۞1. Slavi ime Gospodara svoga Svevišnjeg,

Upravi tim riječima ćeš na najbolji način štiti ime Rabba tvoga, Koji je do savršenstva Uzvišen, od svega onoga što Mu ne dolikuje a što neki Njegovi robovi hoće da mu pripišu: drūgu, na primjer, ili dijete; ili da nije u stanju sve živo, nakon što umre, ponovo oživjeti… Riječi Subhāne rabbije ‘l-a‛lā (Neka je slavljen Rabb moj, Svevišnji!), osim na sedždi prouči i svaki put kada proučiš ovaj prvi ajet sure A‛la.

الَّذِي خَلَقَ فَسَوَّىٰ ﴿٢

وَالَّذِي قَدَّرَ فَهَدَىٰ ﴿٣

 1. koji sve stvara i čini skladnim,
 2. i koji sve s mjerom određuje i nadahnjuje,

On, Svevišnji, sve stvara onakvim kakvo treba da bude i po svojim vanjskim i po unutarnjim karakteristikama. I tebe je On stvorio u najljepšem obliku a dao ti je i sasvim odgovarajuće potencijale koji su ti dovoljni da ispuniš zadatak koji ti je odredio za tvoj dunjalučki život. Dao ti skladnu građu, rast, stas, i potpuno odgovarajuće dijelova tijela, prilagođene onome za što su stvoreni, a onda te je podučio da se njima služiš u svrhu koja im je određena. Misliš glavom, osjećaš srcem. Ideš nogama, a uzimaš rukama. Šta bi bilo da je obratno?

Osim toga, za sve što je stvorio On je i mjeru odredio. Pronaći mjeru u životu je najveća mudrost. Kada to uspiješ život ćeš učiniti skladnim i urednim. Ako se hraniš ustima onda ti je odredio i koliki ti je zalogaj odgovarajući. Da se ne udaviš. Ako hranu u stomaku variš onda ti je odredio šta je stomaku korisno a šta štetno i u kojoj mjeri je to. Ako jedeš med, redovno i u normalnoj mjeri on ti koristi. Ako ga uneseš u svoj organizam pretjerano, naštetit ćeš mu. Otrov ti šteti u bilo kojoj mjeri ga unio. A može te i ubiti.

Ako svoju dušu hraniš redovnim potrebnim dozama duhovne hrane (namaza, zikra, učenja Kur’ana….) to će joj goditi. Ako joj dadneš hranu koja je truje (laž, potvora, ogovaranje, prevara, nepravda…) nanijet ćeš joj bol, a možeš je i ubiti.

Za sve ima definicija, mjera i uputstvo za upotrebu. Pa i sam život.

وَالَّذِي أَخْرَجَ الْمَرْعَىٰ ﴿٤

فَجَعَلَهُ غُثَاءً أَحْوَىٰ ﴿٥

 1. i koji čini da rastu pašnjaci,
 2. i potom čini da postanu suhi, potamnjeli.

A tvoj život je poput života bilo koje biljke na prostranoj zelenoj livadi. U proljeće tvog života, kada si iz sjemena isklijao i na zemljinoj površini se pojavio bio si nježan i ranjiv. Štitili su te, njegovali i uzgajali dok nisi u periodu svog ljeta stasao i očvrsnuo, izrastao u skladnu i uspravnu biljku vrijednu divljenja. Bio si koristan onima koji su bili oko tebe. Onda je nastupila jesen tvog života i ti si počeo da vehneš i sušiš se, smanjuješ i žutiš. Dok te jednog dana vjetar smrti ne otrgne i odnese u neki mirni kutak, ukraj livade i tu te prašina pokrije.[2]

Dok ti ne dođe novo proljeće.

سَنُقْرِئُكَ فَلَا تَنسَىٰ ﴿٦

إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ ۚ إِنَّهُ يَعْلَمُ الْجَهْرَ وَمَا يَخْفَىٰ ﴿٧

وَنُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرَىٰ ﴿٨

 1. Mi ćemo ti (u memoriju tvoju) učitati sadržaje

pa ništa nećeš zaboraviti

 1. osim onoga što će Allah htjeti – jer,

On zna i ono što na javu iznosite i ono što tajite –

 1. i sve što je dobro Mi ćemo tebi dostupnim učiniti.

I tvoja memorija kao i memorija tvog učitelja Muhammed-pejgambera ima svoju mjeru. Njemu je Uzvišeni obećao da će obezbijediti trajnu upamćenost podataka koje mu donese Džibril-i Emin, svaki harf i svaku kur’ansku riječ. Tebi je tvoj Rabb obećao da ćeš upamtiti onoliko koliko tvoja memorija može primiti. Ti čitaj i uči, a ostat će onoliko koliko treba da ostane, jer tvoj Rabb najbolje zna šta ti je potrebno u tvom javnom životu a šta u privatnom, šta treba da javno ispoljavaš a šta u sebi da nosiš, koja su ti znanja dostupna a koja će ostati van domašaja tvoje spoznaje.

Uči Kur’an i u njemu traži dobro za sebe i druge. Pokažeš li dovoljno htjenja za dobrom Svevišnji će ti olakšati put do njega. Život je prekratak da bi se u zlo trošio. Ma koliko sitno i bezazleno ti se ono činilo. Drži se Puta Dobra sve dok tvoje dunjalučko vrijeme ne iscuri. U neko jesenje doba tvog života. Ili čak prije. Svevišnji zna.

فَذَكِّرْ إِن نَّفَعَتِ الذِّكْرَىٰ ﴿٩

سَيَذَّكَّرُ مَن يَخْشَىٰ ﴿١٠

 1. Zato poučavaj – pouka će već od koristi biti:
 2. dozvaće se onaj koji se Allaha boji,

Kada god, učeći Kur’an, dođeš do spoznaje koju poželiš što prije s drugima podijeliti nemoj oklijevati. Učini to odmah. Druge ćeš podučiti ili upozoriti, a pouku će primiti i upozorenje prihvatiti svaki insan koji u svom srcu ima koliko trun strahopoštovanja prema Svevišnjem. Kada budeš drugima o svom osjećaju govorio koristi riječi njima razumljive. Da te shvate i ispravno pouku uzmu.

وَيَتَجَنَّبُهَا الْأَشْقَى ﴿١١

الَّذِي يَصْلَى النَّارَ الْكُبْرَىٰ ﴿١٢

ثُمَّ لَا يَمُوتُ فِيهَا وَلَا يَحْيَىٰ ﴿١٣

 1. a izbjegavaće je onaj najgori,
 2. koji će u Vatri velikoj gorjeti,
 3. pa u njoj neće ni umrijeti ni živjeti.

Nisu svi ljudi spremni da te poslušaju, ma koliko ti to želio. Nisu svi voljni da se odreknu zadovoljstava Ovoga svijeta, ma koliko ih to koštalo na Onom svijetu. Čak i ako vjeruju da za neke postupke koje čine Kur’an Vatrom prijeti. A šta je tek sa onima koji u to uopće ne vjeruju? I ne žele da mijenjaju svoj stav, ma koliko strašna upozorenja im ti iz Kur’ana vadio. Ili iz Pejgamberovog miraza. Hadisa.

A naš dragi Pejgamber, dika svih svjetova, svojim riječima potvrđuje da oni koji u Vatru budu strmoglavljeni u njoj neće moći ni mrijeti ni živjeti.

Bit će tu i onih koje će Vatra, zbog njihovih grijeha, ili greški, potpuno sagorjeti pa će pomrijeti. Kad izgore i postanu kao ugalj crni bit će im dozvoljen šefā‛at (zauzimanje). U gomilama će biti razbacani po obalama dženetskih rijeka. Tada će biti džennetlijama naređeno da po njihov pepelu vodu poliju a oni će početi kao trava nicati.[3]

Za takve će to biti novo proljeće. Mnogo ljepše od onog prvog. Na Dunjaluku. Eh, kako je milostiv tvoj Rabb. Eh, kako je Njemu drag tvoj voljeni Pejgamber. Za šefā‛at mu je izun (dopuštenje) dao. Koliko će samo Božijih robova tim šefā‛atom obradovano biti?!

Ti poučavaj, opominji, upozoravaj. Svako neka uzme za sebe ono što mu je drago. Samo će neki uspjeti da dođu do željenog Cilja. Ostali će stići samo do kajanja.

قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ ﴿١٤

وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ ﴿١٥

 1. Postići će šta želi onaj koji se očisti
 2. i spomene ime Gospodara svoga pa namaz klanja!

Ti s ljudima dijeli predivne istine koje Kur’an nudi i pozivaj ih da se oslobode ružnih uvjerenja i prljave prakse. Ako svoju dušu od toga očiste neće im biti teško čistom vodom abdest uzimati i sa imenom Svevišnjeg na usnama, i u srcu, u namaz ulaziti. Ponizno i skrušeno. Čiste duše i tijela. Čistog nijjeta. To su uspješni ljudi. S njima se druži.

بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا ﴿١٦

وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَىٰ ﴿١٧

 1. Ali, vi više život na ovom svijetu volite,
 2. a onaj svijet je bolji i vječan je.

Nemoj da podlegneš uobičajenoj pojavi kod ljudi. Većina je zaljubljena u Dunjaluk, pa od njega uopće ne vidi Drugi svijet. Jedan broj njih ima u vidu i Ahiret ali, zaslijepljen čarima Dunjaluka daje njemu prednost.

Bog Dragi ti je pamet dao. Nemoj davati vječno za prolazno. Ako dadneš prednost Dunjaluku to će sigurno biti na štetu Ahireta, a ako dadneš prednost Ahiretu morat ćeš oduzeti nešto od Dunjaluka. To je zakonitost koju je i Pejgamber potvrdio.[4]

إِنَّ هَٰذَا لَفِي الصُّحُفِ الْأُولَىٰ ﴿١٨

صُحُفِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ ﴿١٩

 1. Ovo, doista, ima u listovima davnašnjim,
 2. suhufima Ibrahimovim i Musaovim.

Ove istine nisu ponuđene samo tebi, preko tvog dragog Pejgambera u Kur’anu. S njima su se susrele i ranije generacije. O njima su im govorili njihovi poslanici i čitali im Božije Riječi njima poslane. Tako su činili i tebi poznati pejgamberi – Ibrahim i Musa, a.s. Oni su iz suhufa kazivali, a nihovi su ih narodi slušali.

Tako mnogo vremena kasnije eto i ti, u ovom vaktu, te istine saznaješ i s drugima ih dijeliš. Budi Svevišnjem zahvalan na toj časti. Najviše zahvaljuj na sedždi!


[1] Vidi: Tefsir Ibn Kesir, str. 1493.

[2] O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u materice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju. I ti vidiš zemlju kako je zamrla, ali kad na nju kišu spustimo, ona ustrepće i uzbuja, i iz nje iznikne svakovrsno bilje prekrasno, zato što Allah postoji, i što je On kadar mrtve oživiti, i što On sve može, i što će Čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti. (El-Hadždž, 5-7.)

[3] Vidi: Tefsir Ibn Kesir, str. 1494.

[4] Hadis o tome se završava Pejgamberovim pozivom: “Zato više cijenite ono što je vječno, a ne ono što je prolazno!” Vidi: Tefsir Ibn Kesir, str. 1494.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *