Ammar

AMMAR

Iako je Bosanska Sumejja štivo prvenstveno namijenjeno ženi, neprestano smo tragale za načinima kako da ga učinimo bliskim, informativnim i zabavnim svim članovima savremene bošnjačke porodice. Iako smo se putem rubrika iz oblasti odgoja i obrazovanja indirektno obraćale djeci i trudile se da poučavanjem i bogaćenjem roditelja i učitelja, olakšavamo, obogaćujemo i uljepšavamo i živote naše djece, uvijek je postojala želja da djeca imaju svoj posebni kutak u Bosanskoj Sumejji koji samo njima pripada.

Dolaskom rahmetli Medine Jusić-Sofić u redakciju Magazina, ta naša namjera konačno je realizovana. Osim veoma značajnog, stručnog i vrlo izdašnog i šarolikog Medinonog doprinosa radu Magazina, naročito na polju njene profesije – pedagogije, ona je u 13. broju Bosanske Sumejje, koji je izašao u augustu 2004, osmislila i realizovala Stranice za djecu u Magazinu Sumejja. Odmah u sljedećem, 14. broju, te Stranice zvanično postaju Sumejjin podlistak i dobivaju ime Ammar, po imenu sina Sumejje, radijallahu anhu.

Od tada Ammar izlazi u okviru Bosanske Sumejje sve do 52. broja Magazina, a od 39. broja na njegovom uređenju radi Azra Hasanović. Nakon malo duže pauze, Ammar ponovo počinje izlaziti u 61. broju Magazina kada je objavljen njegov jubilarni 40. broj.

Na realizaciji Ammara su svojim djelima, člancima, prilozima, idejama, ilustracijama, kreativnošću, zalaganjem i podrškom učestvovali: Aida Kajimović-Kahrović, Senka Bešlić, Merjem Mehmedović, Fikreta Jašarević, Azra Hasanović, Ajla Šator, Meliha Terzić, Ševko Sulejmanović, Suada Hodžić, Suada Kovačević, Hasija Hrvat, Aldina Rastoder, Lejla Husić, Alma Bešić, Saudin Sivro, Fikreta Karić, Esad Luković, Hadžera Bećaja, Edina Halilović, Amina Isanović, Husnija Krupić, Meliha Čičak-Al-Zubi, Nusreta Kepeš, Jasmina Imamović, Senaida Sarajlić, Samir Dedić, Minel Jazvin, Belkisa Bešlić, Lejla Begić, Muhammed Hasanović, Aldijana Hrustemović-Karahasanović, Amela Isanović, Melisa Joldić-Ćurtović, Amir Al-Zubi, Eldina Hadžić i Nedim Suljević.

Ammar je svojim malim čitateljima donio čitav niz zanimljivih, zabavnih i poučnih sadržaja u svojim rubrikama: Kako da mlađi uče starije; Zanimljivosti iz islama; Odrasli pišu za djecu; Priče za moju djecu; Djeco, upoznajte svoja prava; Kreativnost; Djeca pišu za djecu; Zabavni kutak… U okviru rubrike Kutak za jezički trenutrak djeca su se upoznala s: arebicom, bosančicom, turskim, perzijskim, urdu, indonezijskim, malezijskim, kineskim, kurdskim, bengalskim, turkmenskim i azerbejdžanskim jezikom. Saznali su i koje su džamije najveće na svijetu, koje najstarije, gdje se nalaze plutajuće džamije, gdje slane, upoznali džamije na visinama, podvodne džamije, munare šampione i munare koje se njišu. Upoznavali su se i s mravima, pčelama, paukom, kravama, pupavacem, leptirima, vukom, psima i konjima, proučavajući životinje koje su spomenute u Kur’anu. Njihovi vršnjaci su im otkrivali ukusne recepte, učili su o posmatranju ptica, sjemenkama, sportu, očima, ušima i o još mnogo zanimljivih tema.

Nadamo se da se djeca, koja su sada već tinejdžeri, a neki i mladi ljudi koji možda imaju i svoju vlastitu djecu ponijeli u život poneku lijepu sitnicu iz njihovog Ammara.

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *