Lifestyle

Znamo li izabrati odgovarajući tepih za naš dom?

983f6c25f923cd53c7243129b4d93028

NUDŽEJMA HASANOVIĆ

Tepisi su jako važan dio namještaja, ne samo iz estetskih nego i zdravstvenih razloga. S pravom posvećujemo pažnju njihovom izboru. Ali, većina kupaca griješi prilikom kupovine tepiha jer u prvi plan stavlja boju tepiha i njegovo uklapanje u enterijer, pri tome ne vodeći računa o drugim parametrima.

WeaveTreba da znamo da se tepisi izrađuju ručno i mašinski, a njihovu kvalitetu određuje način izrade, sastav materijala, oblik i broj čvorova koji čine gustoću tepiha (po m2), te njegova težina.

Najpoznatiji klasični, ručno rađeni tepisi, orijentalni su tepisi koji se izrađuju od prirodnih materijala kao što su vuna, pamuk i svila. Zbog ručnog načina rada, njihova izrada je spora, ali se zato odlikuju dugotrajnošću i otpornošću.

Kada kupujemo tepih, treba da obratimo pažnju na zemlju proizvođača. S obzirom na tradicije u obradi vune, složenosti dezena, te preciznosti u izradi tepiha, najbolji su tepisi proizvedeni u Iranu, tzv. perzijski tepisi, zatim u Pakistanu, Kašmiru, Indiji, Afganistanu.

Ručno rađeni tepisi, osim klasičnog izgleda, mogu biti i moderni, s različitim uzorcima i bojama. Mašinski rađene tepihe odlikuje preciznost i brzina izrade raznih dimenzija i oblika, te jednostavnije održavanje, niže cijene i dostupnost.

 Mašinski izrađeni tepisi svojom kvalitetom i izgledom, a posebno cijenom, zadovoljavaju mnogobrojne kupce.

Industrijski rađeni tepisi mogu biti i vjerne kopije klasičnih tepiha. Odabir boja i vrste tepiha ovisi o svim karakteristikama prostora. Kolorit tepiha treba da bude usklađen sa željenim bojama u prostoriji, a vrsta namještaja će utjecati i na odabir kvalitete.

Tepisi mogu biti različitih dimenzija i oblika. Kvadratni, okrugli ili ovalni, istaknut će se u prostoru ovisno o poziciji na koju ih smještate.Carpet-fitter-Sevenoaks

U dnevnim sobama izbjegavajte pokrivanje kompletne podne površine tepihom jer će njegova dekorativnost puno više doći do izražaja na manjoj površini u kombinaciji s drugim materijalima – drvetom, kamenom ili keramikom.

Tepisi daju pečat kompletnoj slici vaše sobe. Budimo maštoviti kod izbora tepiha, pa i odvažni kod izbora boja koje će sigurno razbiti monotoniju jednoličnih tonova namještaja.

U spavaće sobe je preporučljivo stavljati tepihe manjih dimenzija. Možete ih postaviti ispred ili pored kreveta, a osim dekorativne uloge oni treba da pružaju prijatni topli kontakt s podnom površinom neposredno nakon izlaska iz kreveta.

Tepisi u dječijim sobama predstavljaju toplu podnu površinu za igru djece, ali imaju i naglašenu dekorativnu ulogu. Ovi tepisi mogu da budu izrazito „veseli“ i šareni kako bi se uklopili u ugođaj dječije sobe.

U kuhinje postavljamo tepihe ili staze koje je najlakše održavati, ali i one koje će ublažiti hladnoću pločica.

Za kupatila biramo prostirke koje najbolje podnose vlagu, a u ponudi ima jako dobrih koje možemo prati u mašinama.

modern luxury living room with white leather corner sofa and round dining table

Tepisi su neizostavan dio uređenja doma i oni će podnu površinu obogatiti svojim oblicima, bojama, uzorcima i materijalima. Ali, evidentno je da nam se nude tepisi koji nemaju ni osnovne neophodne karakteristike. Primijetno je da većina domaćica ima tzv. čupave tepihe koji su donekle i opasni. Takvi tepisi ne vežu čestice prašine na ispravan način. Pri najmanjem kontaktu s njegovom površinom prašina se ponovo diže u zrak. Ovakvo kruženje prašine ostavlja posljedice na sve koji borave u tim prostorijama, a posebno na osobe koje imaju disajne probleme i na djecu koja su u fazi puzanja. Na ovo bi trebalo da obratimo pažnju i da biramo tepihe s transparentnom površinom ili s kvalitetnijim podignutim strukturama.

Sve češće čujemo da moderno uređenje stana isključuje prostiranje tepiha, ostavlja se gola površina. Ovakvo razmišljanje nema nikakvo uporište. Naprotiv, preporučuju se tepisi jer oni zadržavaju većinu čestica na podu, sprečavajući njihovo kruženje zrakom i lakše eliminisanje iz prostorija, a dobra su toplotna i zvučna izolacija.

106298-900x900Jako važna stavka jeste i održavanje tepiha. Da bi tepih mogao sačuvati svoju sposobnost privlačenja i zadržavanja prašine, mora da bude čist, te zahtijeva što češće usisavanje i pranje jednom do dva puta godišnje.

Evo i nekoliko interesantnih informacija: najstariji ručno izrađeni tepih na svijetu je “Pazirik tepih“. Ovaj tepih je otkriven u dolini Pazirik na sibirskom području, te datira iz 5. stoljeća. Dimenzija tepiha iznosi 200 x 183 cm, a sadrži 360.000 čvorova po metru kvadratnom. Smatra se da tepih potiče iz Perzije.

Zamislite da je za izradu samo jednog kvadratnog metra jednostavnijeg ručno rađenog tepiha potrebno po nekoliko sedmica, te da se zahtjevniji, višebojni, odnosno tepisi s više detalja i čvorova, izrađuju i više mjeseci, a u nekim slučajevima i po dvije-tri godine.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 44. august, 2013. godine.     

Comments

Comments are closed.