Ličnost

Zejneb, kći Ebu-Selemina

AZRA HASANOVIĆ, prof. religijske pedagogije

„Allahu je najdraži onaj dom u kome se nalazi zbrinuto siroče“, rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

I njegov dom bio je dom u kojem su sretno, sigurno i voljeno rasla siročad. Jedna od njih bila je Zejneb, kći Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge Ummu-Seleme, čiji je otac Ebu-Selema preselio na Ahiret od rana zadobivenih u Bici na Uhudu. Prema većini vrlo oskudnih biografskih podataka, Zejneb je rođena tokom iseljeničkog boravka njenih roditelja u Abesiniji, gdje su se oni, po preporuci Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zajedno s grupom ostalih mekanskih muslimana, sklonili od progona kojima su im njihovi bližnji život u Mekki činili nemogućim.

U drugim se, pak, izvorima navodi da je Zejneb rođena u Medini, 3. godine po Hidžri, i bila je još uvijek dojenče kad je sklonjena pod okrilje blagoslovljenog Poslanikovog, sallallhu alejhi ve sellem, doma.

On, koji je Milost svih svjetova, nesebično je iskazivao ljubav prema svoj djeci, prema siročadi posebno, a malu Zejneb je, kako se prenosi u predajama, posebno volio. Za nju ga nije vezala samo poočimska obaveza i obaveza kojom je Allah, dželle šanuhu, zadužio sve skrbnike siročadi, već i rodbinska veza.

Zejneb je bila kćerka njegovog brata po mlijeku. Naime, Suvejba, oslobođena robinja Ebu-Leheba, bila je prva žena koja je nakon plemenite Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, majke Amine dojila tek rođenog Muhammeda. Prije njega, ona je dojila i njegovog amidžu Hamzu i Ebu-Selemu, učinivši ih tako njegovom braćom po mlijeku.

Allah, dželle šanuhu, počastvovao je Zejneb davši joj da je odgaja i poučava Najbolji Uzor, Prvak među svim ljudima i Učitelj svih učitelja, da raste u najplemenitijoj porodici i svoju vjeru, snagu i mudrost upija s najodabranije sofre.

Zajedno s ostalim članovima tog blagoslovljenog doma, Zejneb je svjedočila i proživljavala svu nadnaravnu ljepotu blizine Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, kao i sve teške, dramatične i odsudne trenutke u životu mlade muslimanske države.

Jednom prilikom, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Zejnebino lice poprskao je blagoslovljenom vodom od svog abdesta, nakon čega je zasjalo neuobičajenom ljepotom.

Zejneb se sjećala kako je u posljednjih deset noći ramazana Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, budio sve svoje ukućane, ne ostavljajući nikoga da spava, brižno ih podstičući da u tim noćima što više čine ibadet Uzvišenom Stvoritelju.

Kako li je samo neopisiv morao biti taj doživljaj kada te Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, lično pozove na ibadet!

Kada je odrasla, Zejneb se udala za Abdullaha b. Zem’a, s kojim je rodila šest sinova i tri kćeri. Odgojena i poučavana od samog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, Zejneb je, poput svoje majke Ummu-Seleme, bila izuzetno obrazovana, s natprosječnim poznavanjem šerijatskog prava. Bila je veoma poznata i cijenjena pravnica tako da su mnogi učenjaci dolazili da od nje uče islamsko pravo.

Bilježi se da je Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, oslobođeni rob i ashab Ebu-Rafi rekao: „Kad god bih spominjao žene pravnice iz Medine, sjetio bih se Zejneb b. Ebu-Seleme. Ona je bila pobožna i posvećena muslimanka i jedna od vrlo poštovanih ashabijki.“

Osim islamskog prava, Zejneb je bila poznata u prenošenju hadisa. Samo u Buharijinoj zbirci hadisa, njeno ime se spominje u preko trideset vjerodostojnih lanaca prenošenja.

Iako se svijet otvorio pred nekad malom medinskom zajednicom prvih muslimana, Zejneb je do kraja života ostala u Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem blizini, u Medini, gdje je i umrla 64., a po nekima, 73. hidžretske godine.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 48. august, 2014. godine.  

Comments

Comments are closed.