Lifestyle

Vrbovica, biljka koja liječi najteže bolesti prostate

Mr. ph. AZRA HADŽIBEGIĆ i mr. ph. NIHAD HADŽIBEGIĆ

VRBOVICA, Epilobii Herba (vrbovka sitnocvjetna,vrbolika, kiprovina)

Zeljasta, višegodišnja biljka iz porodice pupoljki (Onagraceae), nekada poznata i priznata kao ljekovita, bila je potpuno zaboravljena i potisnuta upotrebom lijekova. Zahvaljujući radovima Marije Treben, saznanje o ljekovitosti ove biljke obišlo je cijeli svijet, te je ona postala nezamjenjiva u liječenju bolesti prostate, uključujući i karcinom prostate, mokraćnog mjehura i bubrega. Efikasnost u liječenju karcinoma prostate dovela je do izuzetno velikog interesa u primjeni ove biljke u modernoj medicini.

Premda je vrbovica bila poznata kao ljekovita biljka kroz čitavu ljudsku povijest i bila pominjana u mnogim srednjovjekovnim farmakopejama, pojavom savremenih lijekova potpuno je nestala iz svih monografija službene medicine. Saznanje o njenoj ljekovitosti, međutim, sačuvali su narodni travari. Kada je bliski član porodice Austrijanke Marije Treben preminuo od posljedica karcinoma prostate, prišao im je susjed travar, pokazao jednu biljku iz vrta i rekao: “Da ste mu davali čaj od ove biljke, sada bi bio živ. Zapamtite dobro ovu biljku, s njom možete pomoći mnogim ljudima.” Biljka koju je pokazao travar bila je vrbovica. Ovo je promijenilo sudbinu Marije Treben, koja je, poslušavši ovaj savjet, postala veliki pobornik liječenja biljem, napisala mnoštvo knjiga i monografija o ljekovitim biljkama, te doprinijela izlječenju na desetine hiljada pacijenata oboljelih od karcinoma prostate, mokraćnog mjehura i bubrega. Marija Treben je ponovo vratila saznanje o ljekovitosti vrbovice u zapadno-evropsku medicinu. Savremena naučna istraživanja su u potpunosti potvrdila iskustva narodne medicine i proširila mogućnosti primjene ove biljke u liječenju niza drugih bolesti.

Vrbovica je rasprostranjena u većem dijelu Europe, uključujući Britaniju i Švedsku, zatim u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji do Indije, u SAD-u i Kanadi. Ona raste na močvarnim područjima, vlažnim planinskim livadama i stazama, većinom na nadmorskoj visini od 0-1.400 metara, a maksimalno do 2.500 metara. Naziv roda potječe od grčke riječi “epi”, što znači “iznad” i “lobos”, što znači “režanj”, a sve u vezi s položajem latica. Naziv vrste potječe od latinskog naziva “parviflorum” znači “mali cvijet”. Pripada porodici pupoljki (Onagraceae). Epilobium parviflorum doseže u prosjeku 30 do 80 cm u visinu. Stabljika je uspravna i gusto prekrivena dlakama, posebno u donjem dijelu. Listovi su postavljeni nasuprotno, lancetasti i nazubljeni, zaobljeni u bazi, dužine 4-10 cm. Malehni cvjetovi su blijedoružičaste ili blijedoljubičaste boje, promjera 6-7 milimetara, sa četiri prepolovljene latice, osam prašnika i četiri rese stigme. Cvjeta od juna do augusta. Biljka se bere tako da se otkida na polovini stabljike da bi mogla ponovo da raste.

Historijska i tradicionalna primjena

Vrbovica je propisivana kao tradicionalni austrijski lijek u obliku čaja za liječenje poremećaja prostate, bubrega i mokraćnog sustava. Čaj od listova vrbovice upotrebljavao se za liječenje oštećene sluznice usta i grla, zatim kod povećanog vaginalnog sekreta, pojačanog menstrualnog krvarenja, kao i krvarenja iz materice. Tople obloge su primijenjivane za liječenje tvrdokornih čireva na koži. Čaj se uzimao protiv grčeva, za liječnje hripavca i astme. U obliku masti, vrbovica je upotrebljavana za liječenje upale kože kod djece.

Šta sadrži i kako djeluje vrbovica?

Vrbovica sadrži flavonolne glikozide, posebno derivate kamferol, kvercetin i miricetin. Epilobium parviflorum također sadrži B-sitosterol, a otkriveni su različiti esteri sitosterola i sitosterolni glukozidi. Ovi spojevi smatraju se aktivnim sastojcima američke patuljaste palme Saw Palmetto (Serenoa repens), biljke značajne za liječenje bolesti prostate. Prisutni su i derivati galne kiseline. Galna kiselina i elagitanini smatraju se aktivnim sastojcima zelenog čaja. Dva od navedenih makrocikličkih elagitanina enotein A i enotein B identificirani su kao glavni sastojci odgovorni za inhibiciju enzima: 5 – alfa reduktaze i aromataze. Ti enzimi igraju ključnu ulogu u nastanku i razvoju karcinoma prostate. Vrbovica sadrži i makromolekularni polifenol hanerol koji posjeduje dokazanu antitumorsku aktivnost.

Medicinsko djelovanje

S obzirom na ukupno medicinsko djelovanje, možemo reći da vrbovica djeluje protivupalno, adstringentno, smanjuje lučenje sekreta, zatim kao prostatelium (tvar koja liječi bolesti prostate), ima antibakterijsko djelovanje, antutumorsku aktivnost i djeluje kao diuretik. Osim što je dragocjena u liječenju upalnih stanja prostate, ovom se biljkom uspješno liječe bolesti mokrać- nog mjehura, bubrega i uporne bakterijske infekcije u urinarnom sustavu. Vrbovica u obliku čaja ili kapsula može se efikasno primijeniti u terapiji benigne hiperplazije prostate, prostatitisa, kao i karcinoma prostate. Efikasnost u liječenju karcinoma prostate objašnjava se inhibicijom enzima: 5-alfa reduktaze i aromataze. 5-alfa reduktaza pretvara hormon testosteron u dihidrotestosteron, dok aromataza pretvara testosteron u estradiol. Inhibicija enzima 5-alfa reduktaze je veoma bitna za liječenje karcinoma prostate, dok je inhibicija aromataze, pored toga, bitna i za liječenje karcinoma dojke. Vrbovica bi zbog toga mogla biti korisna i u liječenju karcinoma dojke.

Koji dio biljke se primjenjuje? 

U ljekovite svrhe, koristi se nadzemni dio biljke, uključujući i cvjetove.

Šta o djelotvornosti vrbovice kažu savremena naučna istraživanja? 

Vrbovica je zbog svoje učinkovitosti u liječenju bolesti prostate poznate u tradicionalnoj medicini, postala predmetom sveobuhvatnih medicinskih istraž ivanja, naričito iz oblasti liječenja karcinoma prostate i benigne hiperplazije prostate. Ostala istraživanja su se bazirala na antioksidativnom i protivupalnom djelovanju vrbovice: Klinička studija u kojoj je ispitivana efikasnost herbalnog preparata koji je sadržavao ekstrakt vrbovice u liječenju benigne hiperplazije prostate, a koja je trajala 3 mjeseca, pokazala je da je grupa ispitanika koji su primali po jednu kapsulu proizvoda dnevno imala značajno ublaženje simptoma ove bolesti. Laboratorijsko istraživanje standardiziranog ekstrakta vrbovice, pokazalo je da ovaj ekstrakt može izazvati „apoptozu“ ili programirano odumiranje ćelija karcinoma prostate, što je objašnjeno visokim sadržajem enoteina B. Ispitivanje antioksidativnog i protiv upalnog učinka ekstrakta epilobium parviflorum pokazalo je da ova biljka posjeduje mnogo jači antioksidativni učinak od dobro poznatih antioksidanasa, a ima i snažno protivupalno djelovanje. Ovim se pokušao objasniti mehanizam djelovanja ove biljke kod benigne hipertrofije prostate. Ispitivanje antibakterijske, antioksidativne i protivupalne aktivnosti herbalnih proizvoda koji sadrže ekstrakt vrbovice pokazalo je da oni sprečavaju rast bakterije Escherichiae coli i posjeduju snažnu antioksidativnu i protivupalnu aktivnost, čime se objašnjava efikasnost ovih proizvoda u liječenju prostatitisa i benigne hipertrofije prostate. Ekstrakt vrbovice inhibira aktivnost enzima 5-alfa-reduktaze koji je odgovoran za nastanak karcinoma prostate. Ispitivan je sadržaj ekstrakta i dokazano da je aktivna supstanca makrociklički tanin enotein B.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Vrbovica se uglavnom primjenjuje u obliku čaja, tableta ili kapsula koje obično sadrže 300 mg ekstrakta svježih listova ove biljke.

Kako se dozira vrbovica?

Uzimaju se 2 x 1 tableta ili kapsula na dan. Jedna tableta ili kapsula sadrže 300 mg ekstrakta vrbovice. Čaj se pravi tako da se 3 g suhe biljke prelije sa 2 dl vrele vode, prohladi i pije dva puta dnevno.

Da li je vrbovica štetna? 

Vrbovica, primijenjena u preporučenim dozama nije štetna.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Nema poznatih interakcija s lijekovima.

Da li vrbovicu smiju koristiti trudnice i dojilje?

Nema dovoljno informacija o liječenju vrbovicom u toku trudnoće ili dojenja, pa se u ovim slučajevima ne preporučuje njena primjena.  

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 47. maj, 2014. godine. 

Comments

Comments are closed.