Lifestyle

Tajlandski čudotvorni korijen

Mr. ph. AZRA HADŽIBEGIĆ i mr. ph. NIHAD HADŽIBEGIĆ

Latinski naziv: Pueraria mirifica – Airy

Shaw & Suvatab, Fabaceae

Engleski naziv: Miracle root, Thai kudzu

Tajlandski naziv: Kwao krua 

Pueraria mirifica je biljka porijeklom iz sjevernog Tajlanda, čija su čudotvorna svojstva bila poznata lokalnom stanovništvu stotinama godina. S obzirom na to da je čuvala zdrav i mladenački izgled kože, posebno kod žena, dobila je prestižan naziv “vrelo mladosti”. Zamislite da imate gustu, tamnu kosu u svojim osamdesetim, ili da vaše bore i starački pregibi na koži jednostavno nestanu i da na njihovo mjesto dođe čvrsta mladenačka koža. Zamislite da ste zaštićeni od razornih posljedica menopauze, tako da više nikada nećete trpjeti još jednu neprospavanu noć praćenu vrućicom i znojenjem, te razornim glavoboljama. A ako sve to nije dovoljno uvjerljivo, zamislite da ste u mogućnosti pobijediti rak dojke, jajnika, grlića maternice i prostate, kao i sve njihove komplikacije. Ako sve ovo možete riješiti pomoću samo jedne biljke, onda ona sigurno zaslužuje naziv “čudotvorna”.

Kraljevstvo Lanna, staro 700 godina, čiji je stolni grad Chiang Mai, u sjevernom Tajlandu, nazivali su “kraljevstvom od milion rižinih polja”. Bilo je poznato po svom bogatstvu, egzotičnim zanatima, rijetkim umjetničkim vještinama, ali i vlastitoj medicini, kulturi i tradiciji. “Lanna medicina” je lokalna autohtona medicina s područja bivšeg kraljevstva koja zbog jedinstvene prirode i sačuvanih tradicionalnih principa spada u posebnu kategoriju kao najočuvaniji oblik tradicionalne medicine Tajlanda. Nakon što su obimne epidemiološke studije, vođene od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokazale da je najmanja učestalost obolijevanja od karcinoma dojke zapažena upravo u regiji sjevernog Tajlanda, mnoštvo znanstvenih ekipa stiglo je u regiju pokušavajući naći odgovor na ovaj fenomen. Zapaženo je da žene u ovom području, pored toga što manje obolijevaju od karcinoma, žive znatno duže, izgledaju mladoliko, nemaju sijedih vlasi, a pamćenje ih služi do poznih godina. Istraživane su prehrambene navike naroda ovog kraja, kao i primjena tradicionalnih lijekova, i napokon je 1952. godine identificirana biljka čiji korijen sadrži fitoestrogen miroestrol, koji je zapravo aktivna komponenta odgovorna za ovo djelovanje. Dr. Garry Gordon boravio je u ovoj regiji u okviru istraživačkog projekta i zaključio da Pueraria mirifica ima 3.000 puta jače estrogeno djelovanje nego genistein, biološki aktivan izoflavon soje. Ostale biljke bogate fitoestrogenima, kao što su Cimicifuga racemosa i Trifolium pratense (crvena djetelina) u poređenju sa Puerarijom djeluju najmanje 100 puta slabije. Nakon ovih revolucionarnih saznanja, tajlandska vlada je pokrenula niz istraživanja, i rezultati većine tih istraživanja pokazali su opravdanost tradicionalne primjene ove biljke. Istraživanja su rađena i u Japanu i Velikoj Britaniji, i rezultati su bili skoro identični. Velike mogućnosti primjene ove biljke i snaga njenog djelovanja doveli su do toga da su je u naučnim krugovima proglasili “biljkom desetljeća”. Dr. I. Sanford Schwartz, koji je živio i istraživao u Tajlandu, također je zaključio da Pueraria mirifica ima snažno estrogeno djelovanje, ali da pritom ne povećava nivo estrogena u krvi. On se posebno fokusirao na istraživanje fenomena dugovječnosti, očuvanja mladenačkog izgleda, posebno kože, kose i kostiju, koji je vezan za upotrebu ove biljke.

Historijska i tradicionalna primjena

Pueraria mirifica ima zanimljivu povijest koja je prostorno i vremenski vezana za Kraljevstvo Lanna, koje se razvilo na području današnjeg sjevernog Tajlanda i trajalo preko 700 godina. Pored bogate kulture, umjetnosti i tradicije, Kraljevstvo Lanna njegovalo je i poseban oblik tradicionalne medicine poznat kao “Lanna medicina”. Osnova “Lanna medicine” bila je primjena ljekovitih biljaka i balansiranih nutrijenata u cilju prevencije bolesti i održavanju dobrog zdravlja. Način spravljanja lijekova bio je jedinstven, čuvan kao stroga tajna, a znanje je prenošeno od učitelja na učenike kroz dugi niz godina prakse. Zbog principa tajnovitosti drevnog znanja, sačuvano je veoma malo pisanih recepata, ali, i pored toga, dostignuća ove medicine veoma su značajna. Pueraria mirifica bila je jedna od najznačajnijih ljekovitih biljaka primjenjivanih u svakodnevnoj praksi “Lanna medicine”.

Šta sadrži i kako djeluje Pueraria mirifica?

Pueraria mirifica sadrži fitoestrogene: miroestrol i deoksimiroestrol, koji, prema strukturi, sliče estradiolu i koji pokazuju snažno estrogeno djelovanje. Ekstrakt korijena ove biljke može nadomjestiti nedostatak estrogena u organizmu. Fitoestrogeni se vežu na estrogenske receptore i odašilju specifični signal jednak onome koji šalju estrogeni. Efekt je isti, zapravo javlja se estrogeno djelovanje, a bez prisustva pravih estrogena. Ovaj efekt omogu- ćava obnavljanje normalnih funkcija organizma čak i u slučaju smanjenja lučenja estrogena, kao što je slučaj u menopauzi.

Medicinsko djelovanje

Tradicionalno, u sjevernom Tajlandu ekstrakt korijena biljke Pueraria mirifica upotrebljavao se stoljećima za liječenje niza poremećaja, posebno onih vezanih za ženski reproduktivni sistem. Dobro je poznato da ova biljka efikasno ublažava simptome menopauze, usporava proces starenja, djeluje protiv bora te sprečava pojavu sijede kose. Pored toga, ima osobinu da dovodi do povećanja i učvršćivanja grudi, pa je masovno korištena za proizvodnju kapsula za ovu svrhu. Premda je ovaj efekt dokazan i evidentan, ovo djelovanje smatra se samo jednom od nuspojava koje izaziva Pueraria mirifica. S obzirom na to da ovaj efekt nije štetan, postao je nehirurška prirodna alternativna metoda za povećanje grudi. Od ostalih djelovanja, značajno je pojačanje apetita, povećanje energije, snage i savitljivosti, pojačanje cirkulacije krvi, sprečavanje gubitka pamćenja, ublažavanje katarakte i ostalih problema vida, ublažavanje poremećaja spavanja, sprečavanje srčanog i moždanog udara, sprečavanje osteoporoze, obnavljanje elastičnosti vaginalne sluzokože.

Koji dio biljke se primjenjuje?

U ljekovite svrhe upotrebljava se svježi korijen biljke Pueraria mirifica.

Šta o djelotvornosti biljke Pueraria mirifica kažu savremena naučna istraživanja?

 – Prema istraživanju obavljenom u Tajlandu 2011. godine, Pueraria mirifica se pokazala efikasnom i netoksičnom u liječenju simptoma menopauze.

– Pueraria mirifica, kako je pokazalo nedavno istraživanje, može se efikasno primijeniti u liječenju osteoporoze kod žena u menopauzi.

– Pueraria mirifica ima dokazano estrogeno djelovanje na vaginalnu sluznicu, pomaže smanjenju vaginalne suhoće, ublažava znake atrofije i regenerira atrofirani vaginalni epitelijum kod žena u menopauzi.

– Pueraria mirifica ublažava klimakterične simptome kod žena u perimenopauzi.

– Ekstrakt korijena Pueraria mirifica, kao i izolirana komponenta spinasterol, pokazuju značajnu antitumorsku aktivnost u liječenju tumora dojke, jajnika i cerviksa.

– Studija koju je napravljena u Japanu je pokazala da je efekt povećanja i učvr- šćenja grudi zapažen kod 70% ispitivanih žena starosti između 20 i 49 godina.

– Istraživanje u Londonu je pokazalo da ekstrakt biljke Pueraria mirifica ima blagotvorno djelovanje na kožu i kosu, kao i da dovodi do povećanja grudi kod žena.

– Nevjerovatno izražen efekt podmlađivanja dokazan je u jednoj istraživačkoj studiji na eksperimentalnim životinjama, pri čemu je zapažena pojava rasta, povećanja mozga koji je zbog starosti bio znatno smanjen, zatim vraćanje čula mirisa i promjene sive dlake, što je bio znak starosti, u tamnu i sjajnu dlaku kakvu imaju mladunci. Istraživanje je pokazalo da Pueraria mirifica dovodi ne samo do usporavanja procesa starenja nego i do povratka procesa unatrag, tj. podmlađivanja, što je efekt koji je jasno pokazala ova studija.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Pueraria mirifica uglavnom se primjenjuje u obliku čaja, tinkture od korijena biljke, tekućeg ekstrakta, tableta ili kapsula.

Kako se dozira Pueraria mirifica?

Dr I. Sanford Schwartz preporučuje od 100 mg do 600 mg standardiziranog ekstrakta korijena Pueraria mirifica u kapsulama, od osmog do dvadeset prvog dana ciklusa. Ekstrakt Puerarije može se upotrebljavati i izvana u obliku gela, mlijeka ili krema, direktnim nanošenjem i masažom pojedinih dijelova tijela s ciljem postizanja lokalnog terapijskog efekta. Ovakav način primjene, međutim, nije dao naročito dobre rezultate.

Da li je Pueraria mirifica štetna?

Pueraria mirifica, primijenjena u preporuč enim dozama, nije štetna. Nema zabilježenih informacija o toksičnosti.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Pueraria mirifica nema poznatih interakcija s lijekovima.

Da li preparate od biljke Pueraria mirifica smiju uzimati trudnice i dojilje?

Za vrijeme trudnoće i dojenja se ne preporučuje uzimanje preparata od biljke Pueraria mirifica jer ne postoji dovoljno kliničkih studija koje mogu potvrditi njihovu sigurnu primjenu u ovim stanjima.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 45. novembar, 2013. godine.       

Comments

Comments are closed.