Lifestyle

Razgovor o prvoj menstruaciji

Prva menstruacija ili mjesečnica je izuzetno važan događaj u životu jedne žene. To je trenutak koji simbolizira ulazak djevojčica u svijet žena.54ebc152ecf5f_-_mother-daughter-talking-xl

Djevojčice u savremenom dobu prvu menstruaciju dobiju uglavnom između dvanaeste i četrnaeste godine života, mada kod nekih ona dolazi još i ranije. Početak rasta grudi obično je prvi znak da djevojčica ulazi u pubertet. Oko godinu dana nakon toga, djevojčice ulaze u fazu brzog rasta, ramena i nadlaktice im postaju zaobljene, zaokružuje se predio zdjelice, stražnjice i natkoljenica. Otprilike dvije godine od početka tih procesa, dolazi prva menstruacija.

Dramatične promjene kroz koje djevojčica prolazi tokom puberteta, koje kulminiraju s prvom menstruacijom, često mogu biti zbunjujuće i zastrašujuće za samo dijete, i zbog toga je važno razgovarati s djetetom o tome šta ga čeka i dati mu pouzdane informacije i podršku.

U našem društvu menstruacija je još uvijek tabu tema, i o tome se najčešće ne priča pred djecom. Ipak, važno je da vi kao roditelj budete prva osoba koja će vašoj kćerki objasniti šta je to menstruacija, jer djevojčice vrlo rano počinju pričati o tome sa svojim vršnjakinjama, usput često dobijajuć i masu pogrešnih informacija koje ih mogu prestrašiti, zbuniti ili zabrinuti. Razgovor “o ozbiljnim stvarima” najčešće će obaviti majka, ali djetetu je potrebno dati do znanja da ta pojava nije vrhunska tajna te da i otac može pomoći djetetu u slučaju potrebe.

Kad je vrijeme za razgovor o menstruaciji?

Svaki roditelj će sam to procijeniti, ali se čini važnim razgovarati s djetetom o tome prije nego što se desi prva menstruacija. Pogodno je započeti razgovor o menstruaciji kada dijete napuni, otprilike, osam godina, i ostaviti ga otvorenim za sva pitanja i nove informacije u godinama koje slijede. Najbolje je izbjeći jedan veliki važni „Razgovor“ o menstruaciji, jer previše informacija odjednom može opteretiti dijete. Umjesto toga, pokušajte informacije rasporediti u više manjih razgovora prilagođenih dječijoj dobi i sposobnosti razumijevanja.

Kada s kćerkom započnete razgovor o menstruaciji, birajte atmosferu u kojoj ćete se obje osjećati ugodno. Najvažnije je objasniti joj da ne treba da se plaši menstruacije, da je to normalan i prirodan dio odrastanja i postajanja ženom. Ako o tome govorite s negativnim stavom, kao da je to nešto prljavo, teško ili odvratno, vjerovatno će i ona menstruaciju doživjeti vrlo negativno. Djeca najčešće povezuju krv s nekom povredom, zato je važno da im objasnite da je ovo jedna sasvim drukčija vrsta krvarenja i da nije štetna za zdravlje. Budite spremni na puno pitanja. Gledanje reklama o higijenskim ulošcima, ili zaustavljanje ispred polica s proizvodima za intimnu njegu u prodavnici, mogu potaknuti razgovor o menstruaciji.

Razgovor možete započeti i tako što ćete pitati kćerku šta ona, zapravo, o svemu tome već zna, šta je čula od drugarica, polahko ispravljajući pogrešne informacije i shvatanja. Sam razgovor ne mora biti osobito stručan niti pretjerano informativan djevojčici treba prije svega pružiti dovoljno podataka kako bi bez straha dočekala prvo krvarenje. Primjer objašnjenja za mlađe djevojčice je: U ženskom tijelu nastaju jajašca od kojih mogu nastati bebe. Menstruacija je način na koji se tijelo čisti od jajašaca koja još nisu bila spremna da se iskoriste. Starijim djevojčicama možete reći: Tokom menstrualnog ciklusa, iz različitih dijelova tijela otpuštaju se hormoni koji pripremaju tijelo za trudnoću. Hormoni progesteron i estrogen, koje proizvode jajnici, dva organa s obje strane materice, povećavaju matericu i mijenja njenu sluznicu koja buja, i njena se debljina povećava od 1-2 mm na 5-6 mm. Zatim drugi hormoni potiču ovulaciju, sazrijevanje i otpuštanje jajašca iz jajnka, koje kroz jajovod dospijeva u matericu. Jajašce koje nije oplođeno, počinje da propada, sluznica materice se karakteristično mijenja i ljušti, a posljedica tog ljuštenja je menstrualno krvarenje.

Dio razgovora svakako posvetite intimnoj higijeni tokom menstruacije i dostupnim proizvodima za tu svrhu. Objasnite razliku između tampona i higijenskih uložaka, kao i razliku između različitih vrsta među njima. Tamponi se ne preporučuju djevojkama, zbog mogućih oštećenja rodnice odnosno himena. Pokažite joj na koji način se higijenski ulošci koriste.

Važno je i da je naučite kako da vodi evidenciju o svojim ciklusima. Menstrualni ciklus traje od prvog dana jedne do prvog dana slijedeće menstruacije, prosječno dvadeset osam dana, kod nekih žena kraće, kod nekih duže. Menstruacija traje uglavnom od tri do sedam dana. Upozorite ih da su kod djevojčica prve menstruacije uglavnom neredovite, ponekad oskudne, ponekad obilate a sve je to normalno. Neke se djevojčice i žene tokom menstruacije osjećaju dobro i nemaju nikakvih smetnji, dok se kod drugih može javiti neugodan osjećaj nadutosti, bolne grudi, bol u leđima ili u predjelu zdjelice i sl. Važno je da djevojčici date do znanja da ste u svakom pogledu otvoreni za pitanja i savjete, i da vam može i treba da kaže ukoliko primijeti neke probleme, da je krvarenje obilno ili ima neugodan miris, ili da su bolovi prejaki i ne prestaju. U tim situacijama nemojte oklijevati da zatražite pomoć ginekologa. Isto tako, potrudite se da kod svoje kćerke formirate pozitivan stav o posjetama ginekologu i svijest o važnosti redovnih kontrola koje će joj u budućnosti možda spasiti život.

Gledano iz islamske perspektive, prva menstruacija kod djevojčica označava početak punoljetstva. Zato je neizostavan dio razgovora o menstruaciji upoznavanje djeteta s novim statusom koji će steći nakon tog događaja. Od tog momenta, dijete postaje potpuno odgovorno za svoja djela i postupke, kao i obavezno da izvršava sve vjerske propise. Naročito treba obratiti pažnju na objašnjenje propisa vezanih za hajz, odnosno menstruaciju.

Ukoliko i neke vaše prijateljice ili rodice imaju kćeri u pubertetu, možete zajednički organizovati „druženje majki i kćerki“, tokom kojeg će svaka majka djevojčicama ponuditi informacije u jednom dijelu priče o menstruaciji, a potom se sve zajedno upustiti u razgovor o toj temi i odgovarati na pitanja kojih, zasigurno, neće manjkati. Na kraju druženja, svaka majka svojoj kćeri može darovati torbicu ili paketić s nekoliko sitnica za intimnu njegu tokom menstruacije.

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 31. mart, 2009. godine.

Comments

Comments are closed.