Porodica

Ramazanski savjeti za učenice i studentice

 Armina Malkić
Kada nastupi mjesec ramazan, naše ambicije doživljavaju veliko buđenje. Želimo najodabraniji mjesec iskoristiti na najljepši način i iz njega izaći bolji i jači. Cilj nam je popraviti kvalitetu svog života. No, valja imati na umu da su za velike stvari potrebne i velike pripreme te da navike koje smo stjecale u toku godine ne možemo lahko promijeniti. Poznato nam je da često odustajemo već nakon prvog koraka, jer smo pred sebe postavile u tom času nedostižan cilj. Vidimo da smo daleko od realizacije, da je ona za nas prevelik zalogaj i da je fizički i tehnički u zacrtanom roku neizvodljiva. Od velike usplahirenosti i pomalo nerealnog očekivanja dođemo u stanje beznađa i vraćamo se nekoliko koraka unazad. Pitamo se šta učiniti da naši ramazani i naši životu budu kvalitetniji. Da li je zaista moguće da iz ramazana izađemo zadovoljne? Ono što karakteriše naše ramazane jeste i to da okruženje u kojem se nalazimo nekada i nisu postači. Kako vrijeme prolazi, na to se navikavamo te postaje dio naše ramazanske svakodnevnice da naša kolegica, poznanica ili prolaznica ne posti. Međutim, za učenicu, ili studenticu to ponekad zna predstavljati značajan izazov.
Kako biti dio jedne zajednice i jednog kolektiviteta, a da ne izgubimo svoj islamski identitet? Kako postiti u školi gdje većina javno mrsi? Kako i da li odgovarati na provokacije upućene od onih koji ne poste? Ova i još mnoga druga pitanja izazovi su pred mladim muslimankama koje u svojim životima uspostavljaju vjerske obaveze. Nekad više energije utroše u pronalasku odgovora, nego na izvršenje samog ibadeta. Donosimo nekoliko savjeta kako se nositi sa izazovima.

  1. Staviti fokus na ono što je zaista važno! Cilj je da iz ramazana izađemo bolji nego što smo u njega ušli. Želimo ispostiti propisan broj dana i steći nagradu kod Uzvišenog. Ne želimo dozvoliti da nas ono što je manje važno u tome omete.
  2. Iskušenja su milost! Allah iskušava onogo koga voli, a mi se žalimo što smo iskušani. Na svakom iskušenju i svakom izazovu zastanimo i zahvalimo se Allahu. Jednako kao što u školi imamo ispite koji predstavljaju provjere naše znanja, jednako tako imamo i iskušenja koja su provjera našeg vjerovanja. Nakon uspješno urađenog testa osjećamo lahkoću, tako i nakon uspješno pređenog iskušenja osjećamo neizrecivo olakšanje. „Najvećih su iskušenja vjerovjesnici, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede.“ (Ahmed, sahih)
  3. Razgovaram na najljepši način! Kaže Gospodar: “A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam doista musliman!” (Fussilet, 33.) Islam je naša vjera i način našeg života. Vjera uređuje svaki dio našeg života i nemoguće je sakriti svoje opredjeljenje. Svoja uvjerenja svjedočimo svojim djelovanjem. O vjeri govorimo na najljepši način jer možda naše riječi budu uzrok da neko razmisli. U tome se ne smijemo dvoumiti.
  4. Ambasadori vjere! To što smo vjernice koje prakticiraju vjeru u sredini gdje to i nije masovna pojava za nas predstavlja veliki emanet. Za neke naše kolegice i kolege mi smo svojevrsni ambasadori vjere. Vjeru nastojimo prikazati onakvom kakva ona zaista jeste, a ne onakva kakvom je njeni protivnici žele prikazati. Obećanja ispunimo, govorimo istinu i pokažimo svjesnost sveprisustva Stvoritelja. Ne prodajimo svoj vjerski identitet zarad jeftinih interesa. Npr. logično je da musliman koji prepisuje na testu neće biti ozbiljno shvaćen dok bude govorio kako islam zabranjuje svaki oblik varanja.
  5. Širim mir! ”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: – Mir vama!” (El-Furkan, 63.) Vjernica vodi računa i na uvredu ne odgovara uvredom. Mir nastojimo izgraditi u sebi te ga manifestirati u svom okruženju. Iako je to dug proces, znamo da Allah neće dozvoliti da naš trud bude uzaludan.
  6. Post je obaveza i blagodat! “O vjernici, propisan vam je post kao sto je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”(El-Bekare, 183.) Jedan od osnovnih ciljeva posta je čuvanje od grijeha. Post nije dijeta, niti puko gladovanje. Klonjenjem od grijeha, čistimo svoj život, radimo za svoj dunjaluk i ahiret, a post je na tom putu odličan mehanizam.
  7. Popravljam ono što mogu! Mi ne možemo učiniti da svi ljudi budu vjernici, to samo Allah može. Iako ničim nismo zaslužili, nama je dao uputu. Nismo u mogućnosti popraviti čovječanstvo, ali aktivnim zalaganjem možemo popraviti sebe. Ulema kaže da kada radi Allaha popravimo ono što možemo, Allah će nam popraviti i ono što mi ne možemo.
  8. Oslanjam se na Allaha! Kao da je sva filozofija života na Zemlji objedinjena u ovom ajetu: “Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh mojzavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam” (Hud,88.). Ne brinimo za rezultate, oni dolaze od Allaha, dajmo najbolje od sebe i uživajmo u „putovanju“.

Prenosi se da su ashabi Allahovog Poslanika (s.a.v.s.) za svaki ramazan pripremali posebne dove i da ne bi dočekali naredni, a da im ih Gospodar ne bi uslišao. Ovaj ramazan može biti prekretnica u našem životu, uz dobru organizaciju i kvalitetno zalaganje. Pripremimo se da damo najbolje od sebe na tom putu!

(Iz edukativnog magazina Moj ramazan, broj 1)

Comments

Comments are closed.