Porodica

Ramazan naših najmlađih

Almedina Imširović, prof.
Mjesec ramazan, za sve muslimane u svijetu, predstavlja posebno vrijeme. Vrijeme u kojem se nastojimo što više približiti našem Stvoritelju, vrijeme duhovnog preporoda, prilika za traženje oprosta, postizanje Allahovog, dž. š., zadovoljstva… Ono što je jako bitno i što nikako ne smijemo propustiti  u ovom mjesecu jeste da i naše najmlađe odgajamo da i oni budu dio svega navedenog.
Iako to želimo, ponekad se dešava da mi, zapravo, ne znamo kako da djetetu približimo posebnost ovog blagoslovljenog mjeseca. Štaviše, često čujemo roditelje kako se žale da ne znaju kako djecu privoliti da prihvate ramazanske obrede i shvate njihovo značenje, da uživaju u čarima ovog mubarek mjeseca. Neki silom pokušavaju djeci nametnuti sve one obrede propisane u ramazanu, neki čekaju da se „desi čudo“ pa da njihovo dijete osjeti slast ramazana, shvati njegov smisao i značaj. S druge strane, ima i onih koji već i prije dolaska ovog mjeseca imaju plan aktivnosti kako će ga oni i njihove porodice provesti.
Podsjetićemo na hadis Allahovog Poslanika, s. a. w. s.:
“Svi ste vi pastiri, i svi ćete biti pitani za svoja stada; imam/ vođa, je pastir i biće pitan za svoje stado; čovjek je pastir svoje porodice i biće pitan za svoje stado; žena je pastir kuće svoga muža i biće pitana za svoje stado; sluga je pastir kuće svoga gazde i biće pitan za svoje stado; svi ste vi pastiri, i svi ćete biti pitani za svoje stado!”
Dakle,  da li će i kako na koji način naši najmlađi doživljavati ramazan, kakvi će u njemu biti i šta će od propisanih obaveza izvršavati, umnogome zavisi od toga kako ćemo im ga mi predstaviti.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga i ideja kako da djecu pripremite za ramazan.
Najavite dragog gosta. Prije dolaska mjeseca ramazana nađite vremena da sa djecom razgovarate o dolasku najodabranijeg mjeseca – kao o dolasku njima drage osobe. Tražite da zamisle njima najdražeg gosta, kako se osjećaju kada znaju da će ih posjetiti, da li rado prihvataju poklone od istog i slično. Onda to povežite sa ramazanom i objasnite djeci da je ramazan upravo to – gost koji nas nakratko posjeti i uz to nam nudi pregršt poklona od neprocjenjive vrijednosti.
Istaknite vrijednost mjeseca ramazana. Kažu da spoznaja vrijednosti određene stvari izaziva njeno poštovanje u srcima ljudi i njihovu želju da to na najbolji način sprovedu u praksu. Ramazan obiluje različitim vrijednostima u odnosu na druge mjesece u godini, te zato je na vama da vašoj djeci na najprihvatljiviji način, objasnite šta je  svrha, smisao i značaj posta,  sadake, dove, hranjenja siromaha, pripremanja iftara, teravije, učenja Kur’ana, itikafa itd. Neka to ne bude puko predavanje već se potrudite da unesete svoje emocije. Djeca će to prepoznati.
Napravite plan aktivnosti. Uključite djecu u planiranje zajedničkih, ali i pojedinačnih ramazanskih aktivnosti. Neka to budu jednostavni, realni planovi – ništa pretjerano. Osim što time kod njih izgrađujete osjećaj zajedništva, odgovornosti, osjećaj da su važni, naviku da planiraju, plan sa posebno osmišljenim aktivnostima djeci će poslati poruku da je ramazan poseban mjesec u godini, pa će ga vrlo vjerovatno tako i doživljavati.
Čestitajte im ramazan. Kad je već nastupio, čestitajte svojoj djeci i navikavajte ih da i oni drugima čestitaju ramazan. Možete im zaželjeti i posebne želje u ovom mjesecu, npr: „Djeco moja, neka vam je mubarek mjesec ramazan. Bog vam dao svako dobro u njemu i čuvao vas od svakog zla i nesreće.“
Navikavajte djecu na post postepeno. Razgovarajte sa djecom i podstičite ih na post dok su još mali. Naši stari imali su lijep običaj da djecu još od „malih nogu“ navikavaju da poste. Bilo je tu puno „našivanja“ dok se nije došlo do toga da dijete isposti cijeli dan, a kasnije i cijeli ramazan. Tako se kod djece, s vremenom, razvijala vjera u sebe i svoje sposobnosti.
Kada dijete odluči da posti povedite računa da dobro jede u vrijeme sehura. To će odgoditi
osjećaj gladi na neko vrijeme. Ukoliko osjećaj gladi tokom dana postane snažan, a vrijeme iftara je ubrzo, ohrabrite dijete da izdrži i nastojte ga zaokupiti nekim laganim i zanimljivim aktivnostima kako bi mu vrijeme do iftara brže prošlo. Ipak, vodite računa o djetetovim mogućnostima i, ako ne može izdržati do iftara, neka se malo okrijepi, a onda dozvolite da  se iftari zajedno sa vama. Stalno ih podsjećajte da Allah, dž. š., posebno nagrađuje za post.
Neka vam pomažu oko pripreme iftara. Dozvolite djetetu da učestvuje u izradi iftarskog jelovnika, pripremanju i postavljanju jela, kupovini ramazanskih lepina, isčekivanju paljenja kandilja – svega onoga što će ga na neki način privući, zbog čega će se osjećati dobro i osjetiti da je „dio ramazanskog tima“. 
Vodite ih na teravih-namaz. Neko dijete će zaspati, neko će se tiho smijuljiti dok se klanja, neki će upoznati nove drugare, ali je sigurno da će se, kasnije, tih doživljaja rado sjećati.
Učite im i čitajte Kur’ an, pričajte o početku objavljivanja Kur’ ana. Time kod njih podstičete ljubav prema Allahovoj Knjizi i povećavate vjerovatnoću da će i oni jednog dana sami učiti.
Neka u vašoj kući vlada pozitivna atmosfera, a na vašim licima bude osmjeh. Djeca  će utiske o ramazanu steći osvrćući se na vaše raspoloženje i facijalne ekspresije. Ako je ljuta i umorna osoba sve što će vaše dijete gledati tokom svakog ramazana, onda će ono ovo dvoje definitivno povezati sa ramazanom.
Obratite pažnju na svaki njihov pozitivan postupak, pohvalite ih i nagradite! Pohvale svima gode, pa i djeci. Zato u toku ramazana obraćajte pažnju na svaki njihov lijep postupak i nagradite ih (ne nužno materijalno). Za Bajram im, ukoliko ste u mogućnosti, poklonite prigodan poklon i naglasite da se jako ponosite njima.
I na kraju, ne zaboravite dvije bitne stvari:
Prvo, vi biste najbolje trebali poznavati vaše dijete, te shodno tome i birajte načine i sredstva kako da ga motivišete da pravilno shvati i prihvati sve ono što mjesec ramazan nosi sa sobom;
Drugo, vi ste njihovi uzori!

Comments

Comments are closed.