Lifestyle

Prirodni osvježivači zraka

shutterstock_108459827

Mirisi u našem domu imaju poseban značaj budući da upravo tu provodimo najviše svog vremena. I svi mi želimo da naš životni prostor bude ugodan i lijepog mirisa. Zato kupujemo razne mirisne svijeće i osvježivače zraka.

Također, mirisi blagotvorno djeluju na našu psihu: mogu nam popraviti raspoloženje, evocirati uspomene, izazvati osjećaje ugode, sreće i mira.

Međutim, prije nego što upalimo mirisnu svijeću ili prsnemo iz nekog kupljenog osvježivača prostora, zapitajmo se kako te umjetne mirisne supstance utiču na naš organizam, posebno na naše najmlađe.

Istraživanja Međunarodne organizacijeza zaštitu životne sredine o umjetnim osvježivačima zraka pokazala su da veliki broj tih proizvoda sadrži opasne ftalate koji smanjuju nivo testosterona, uzrokuju malformacije genitalija, smanjuju proizvodnju sperme, uzrokuju degenerativne promjene kod novorođenčadi, dok su kod nekih osoba evidentne alergije i nastanak astme.

Naš dom može lijepo mirisati i bez tih umjetnih supstanci.

Evo nekoliko prijedloga za izradu prirodnih osvježivača od lahko dostupnih sastojaka, bez ikakvih štetnih posljedica:

Prokuhajte pola litre vode i ostavite da se hladi. Dodajte tri pune kašičice sode bikarbone i ocijeđen sok od dva svježa limuna. Hladnu otopinu ulijte u bocu s raspršivačem i poprskajte po sobi nekoliko puta utoku dana. Ovaj osvježivač može ljeti poslužiti i za rashlađivanje – slobodno prođite kroz oblak kapljica i ostavite da se osuše na koži. Ukoliko nemate raspršivač, možete sačuvati bocu kada potrošite sredstvo za čišćenje stakla. U hladnu otopinu možete dodati i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja kako biste pojačali miris.shutterstock_151554305

U manju teglu sipajte 2-3 kašike sode bikarbone. U to nakapajte petnaest kapi odabranog eteričnog ulja. Teglicu zatvorite poklopcem koji ste prethodno izbušili na nekoliko mjesta. Povremeno teglicu protresite kako bi miris u sobi bio intezivniji.

Prokuhati 200 ml vode. Skinuti sa šporeta i dodati četiri paketića želatina pa promiješati da se istopi. U to dodati kašiku soli i promiješati, te dodati još 200 ml hladne vode. Uzmite posudu u kojoj želite da vam stoji osvježivač zraka, nakapajte u nju eterično ulje koje vam najviše odgovara i sipajte smjesu od želatina. Promiješajte i ostavite da se ohladi. Na sobnoj temperaturi ova smjesa će postati divan, mirišljavi gel. Za eterično ulje prave lavande kažu da je “majka među uljima”. Blagog je djelovanja, djeluje jako smirujuće, pomaže kod nervoza i nesanica, te opušta mišiće napete od radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti. Zato, najjednostavnije, ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u posudicu s vodom na radijatoru tokom zime i ispunite dom ovim blagotvornim mirisom.

Osim eteričnog ulja, vrlo su korisni i cvjetovi lavande kojima možete napuniti vrećice i jastučiće. Za mirisnu odjeću, stavite jednu ili više vrećica s lavandom u ormar. Ukoliko na njih povremeno ukapate i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande, osim od neugodnih mirisa čuvat će vašu odjeću i od moljaca!

Comments

Comments are closed.