Ličnost

Potraga za izgubljenim blagom – iskrenost, ljubav i ljepota

Aida Tule, dipl.psihologinja
Karakter čovjeka je njegov demon i njegova sudbina. Heraklit
Iskrenost, ljubav i ljepota, stanja o kojima se u današnjem vremenu najviše priča u kontekstu njihove povezanosti i nečeg izgubljenog što treba pronaći da bismo bili sretni. A zar to nije već u nama, u prirodi ljudskog bića!? Jeste, ali ih je teško pustiti da nas vode jer bi oslobodili duboko sahranjenu iskonsku potrebu za razgradnjom i raskrinkavanjem svih maski koje smo u grčevitim, neiskrenim, površnim i kukavičkim fazama hoda stavili na sebe nastojeći udovoljiti mišljenju drugih u iluzionom nastojanju da budemo prihvaćeni i potvrđeni. U toj priči (ostavljam čitaocima da je naslove) ljubav je čisti naboj električne energije koja se probija uprkos svim otporima i pritiscima koji je okružuju, ona svojom toplotom pokreće zaigrane čestice zraka i nošena njihovim maštovitim i nepredvidivim vibracijama stvara najupečatljivije, a time i nezaboravne zvukove koji nas na svim nivoima oblikuju i oduševljavaju. Grmljavina u nama su zvukovi neba koji ne mogu biti neprimijećeni na Zemlji. Zar onda nije ljubav igra kontrasta u kojoj svjetlost neba nalazi načina da privuče pažnju bića stvorenih od zemlje i podsjeti ih da je njihova bit svjetlost!? I zar nije onda ljubav povratak svojoj prirodnosti kroz iskrenost do koje se ne može doći bez hrabrosti i požrtvovanosti!? Kada otkrijemo da svi ti predivni procesi postoje u nama, nećemo imati više potrebu da nas neko usreći jer smo već sretni, niti da nam osvijesti naš potencijal, jer smo ga već svjesni, niti da svojim vješto probranim riječima/pogledom/dodirom pokrene dugo priželjkivani val toplote u nama, jer mi već isijavamo najljepšu energiju – energiju ljubavi i iskrenosti, a time i ljepote. Tek tada ćemo napokon prestati da tražimo svoje polovine jer se već osjećamo cijelim, a time i iscijeljenim od raznih rana i rupa iz prošlosti. Ništa nam ne nedostaje, sve već imamo u tolikoj mjeri da smo voljni da dijelimo sa drugima. Iskrenost, ljubav i ljepota se ne traže, oni se otkrivaju.
Nedavno razgovaram sa svojim sinovima, a koji su već tinejdžeri, o tome šta je ljepota. Njima je to vrlo važna tema, a kome nije. Ljepota i ljubav nekako uvijek idu zajedno. Volimo ono što je lijepo. A šta je lijepo? Razgovarali smo i pripremali salatu od paradajza, onog domaćeg zdravog paradajza iz bašte, onaj što miriše i ima okus paradajza, onaj što ga na pijaci tražim kao “poželjno deformisani”, onaj što je sušta suprotnost perfektno oblikovanom, genetski modificarnom, otrovnom paradajzu, za kojeg čak ne možeš ni reći šta jedeš, osim da izgleda kao da je nacrtan, a takvog je upravo i okusa. Nakon što smo kušali salatu od paradajza neperfektnog oblika, oduševljeni njegovom bojom, teksturom, slatkoćom sokova i povrh svega sviješću da u sebe unosimo zdravlje, zadovoljno smo zaključili da perfektna ljepota leži u neperfektnosti. Kažu da ljubav nije paradajz. Izgleda da jeste!!!
A šta su vama ljubav, iskrenost i ljepota? Šta ljude sprečava da ih otkriju? Možda prokletstvo ljudske gladi da uvijek želimo još i da nam nikad nije dosta?
Radionica:
Odvojite vrijeme kako biste otkrili na koji način vama važni drugi žele biti voljeni. Uporedite sa onim načinom na koji ste vi mislili da bi ih trebalo voljeti. Možda vas razlika iznenadi!
Pojam za razmišljanja:
Odaslati ljubav ili blagosloviti – znači ohrabriti, potaknuti ili im uljepšati život, podržavati napredovanje osobe, aktivnosti ili projekta. Koga bismo sve trebali blagosiljati i da li to činimo ispravno!? Koja pitanja se vama javljaju?
(Kraj)

Comments

Comments are closed.