Uncategorized

NOVI 54. broj Bosanske Sumejje


Novi broj Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja čitajte na linku:

http:////localhost/sumejja/bosanska-sumejja-54-broj/

UVODNIK

Juče sam bio pametan i htio sam promijeniti svijet.
Danas sam mudar pa mijenjam sebe.

(Rumi)

Priča se kako je jedan čovjek pdf-2549-page-00001.jpgprevalio veliki put do Medine s namjerom da proširi svoje znanje o islamu. Kad je stigao u Medinu, zatekao je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako skupini ashaba kazuje suru Ez-Zilzal – Zemljotres.

Slušao je: …onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjet će ga.

Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, završio učenje, čovjek je ustao i krenuo nazad svojoj kući. Vidjevši to, neki ga upitaše: „Došao si iz velike daljine da vidiš Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zašto odmah odlaziš i ne upitavši ga ama baš ništa?“

Čovjek im reče: „Ja sam danas naučio da će nam Allah suditi po našim djelima, dobrim i lošim, čak i po onima koja su toliko sitna koliko je težina jednog truna. Ovo mi je dovoljan savjet da se njime rukovodim cijelog svog života.“

Uistinu, veličanstvenih li ajeta! Tješe nas, upozoravaju i poučavaju o Božijoj apsolutnoj pravednosti, o Njegovoj neprekidnoj pažnji, o uvažavanju svakog Njegovog stvorenja, o preciznom bilježenju svakog našeg truda, učinjenog ili, pak, neučinjenog.

Nije svim ljudima dato da čine velika djela. Možda ti i ja ne možemo promijeniti svijet, ali, koliko god sitni i nemoćni bili, i mi i naša djela – nismo neprimijećeni. I nismo beznačajni. Sve što činimo negdje će odjeknuti, na Nebesima, na Zemlji, u nečijem srcu, u našoj duši… Jer, svijet se, i Ovaj i Budući, uistinu mijenja velikim djelima, ali i malim, i dobrim i lošim.

U dobroti nema bespomoćnosti. Puno malih djela vode velikim promjenama. To je putovanje na koje moramo krenuti iz sebe, započeti ga od sebe, ne od drugih.

Svaki naš trud da iznjedrimo bolju, plemenitiju verziju sebe, u svim našim ulogama, ovaj svijet čini boljim. Svaki naš čin ljubavi, milosti, brižnosti, strpljenja, darežljivosti, iskrenosti, pravičnosti i odgovornosti prema sebi, prema onima oko nas i onome oko nas, svako naše nastojanje da uvijek dajemo najbolje sebe i najbolje od sebe pred Uzvišenim Gospodarom ali i Njegovim stvorenjima, mijenja ne samo naš mali, lični svijet, već i cijeli svijet čini boljim. Jer, u konačnom računu svaki atom dobrote ima svoju vrijednost.

Naročito su važne riječi jer riječi koje izgovorimo postaju svijet u kojem živimo. Mi smo se trudili da na stranicama koje slijede upravo riječima doprinosimo svijetu odmjerenosti i dobrote.

Lijepe riječi, dobre riječi, lijepe misli, lijepi i dobri postupci, neka budu naš svakodnevni izazov, zadatak i cilj, pa makar bili sitni poput truna. Skupljajmo te mrvice dobra, trebat će nam.

Azra Hasanović


Comments

Comments are closed.