Duhovnost

Muhammedov (s.a.v.s.) odnos prema hrani

Vi u Allahovu Poslaniku imate najljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje. (33:21.)

Allahov Poslanik (s.a.v.s.) držao se osnovnih prehrambenih navika svoje zajednice. Uobičavao je birati između različitih vrsta hrane dostupne u njegovoj okolini i nije naređivao ustezanje od bilo koje vrste dozvoljene hrane za produženi vremenski period.

Muhammed (s.a.v.s.) nikad nije kritizirao bilo koju vrstu hrane, ako bi mu se sviđala jeo bi je, a u protivnom ne. Nikada nije prihvatao hranu koja mu je nametana.

Poslanik (s.a.v.s.) savršen je primjer čovjeka s dobrim prehrambenim navikama. Najviše je jeo med, mlijeko, meso i voće, s tim što je preporučio da se meso ne jede za dva obroka dnevno, i da se ne jede neprestano tokom četrdeset dana, jer to srce čini tvrdim. On je veoma pažljivo kombinovao hranu, vodeći računa o njenim metaboličkim karakteristikama, kao i hranidbenoj vrijednosti i djelotvornosti u proizvođenju energije, blagosti za stomak i lahkoći varenja.

S dinjom, lubenicom ili krastavcima jeo je svježe hurme, objašnjavajući kako hladnoć a jednog neutrališe vrućinu drugog.

Nije miješao u jednom obroku dvije metabolički tople ili dvije hladne hrane, sporo probavljivu s brzo probavljivom hranom, prženu i kuhanu, svježu i suhu, dvije suhe, dvije tvrde ili dvije debljajuće supstance.

S ribom nije miješao jogurt, mlijeko ili bilo šta kiselo.

Nije jeo podgrijane ostatke hrane niti odbačenu, ukiseljenu ili preslanu hranu. Jeo je svježe sezonsko voće.

Obično je uz obrok uzimao hljeb, najradije ga umačući u mesnu vodu i supu.

Jeo je sjedeći na tlu, naslonjen na jedno stopalo, a sjedeći na drugom, ili ukrstivši noge.

Hranu je jeo s tri prsta desne ruke.

Nije ništa pio tokom jela, niti najmanje pola sata nakon jela, jer bi u protivnom digestivni proces bio oslabljen.

Nije pio vodu ni nakon iscrpljujuće tjelesne aktivnost, nakon jedenja voća ili neposredno nakon buđenja.

Volio je piti hladnu vodu zaslađenu medom i vodu u koju je potopio suhe hurme ili grožđice. Uobičavao je piti u manja tri gutljaja, polahko, s predasima.

Njegovi omiljeni začini su bili: med, maslinovo ulje, so i sirće.

Rekao je: “Zanemarivanje večere ubrzava proces starenja” i “Odlazak na počinak punog stomaka čini srce tvrdim.”

Poslanik (s.a.v.s.) isticao je kako je dobro zdravlje blagodat Božija, koju moramo čuvati i poštovati, a jedan od temeljnih načina očuvanja zdravlja jeste pravilna ishrana. Zapravo, on je za liječenje češće „propisivao“ hranu nego ljekovito bilje ili lijekove. Objedovanje nije prosto trpanje hrane u stomak, već čin pokornosti Allahu (dž.š.) i opskrbljivanje Njegovim blagodatima.

U tom smislu Poslanik (s.a.v.s.) dao nam je nekoliko preporuka:

  • Čišćenje ruku prije i poslije jela,
  • Dova, spominjanje Allahovog (dž.š.) imena, i zahvala Njemu, prije i poslije jela,
  • Umjereno uzimanje hrane:

Čovjek ne puni nikakvu posudu goru od svog trbuha. Dovoljno je za čovjeka nekoliko zalogaja da ga drži uspravno, ali kad već mora da se hrani, onda neka jednu trećinu trbuha zauzme hrana, jednu trećinu piće, a jedna trećina nek ostane slobodna za disanje.

Jedite manje i bit ćete zdraviji!

  • Jesti desnom rukom, polahko i smireno,
  • Dijeliti hranu s drugima: Jelo jednog dovoljno je dvojici, a jelo dvojice dovoljno je četverici.
  • Jesti u društvu:

Ashabi su pitali: “Allahov Poslaniče, šta nam možeš reći o ovome: jedemo dosta hrane, ali se ne možemo zadovoljiti! Poslanik ih upita: ’A da li jedete u društvu ili pojedinačno?’ Rekoše da jedu pojedinačno, našto im Poslanik odgovori: ’Jedite svoju hranu u društvu i počnite s bismillom, pa će vam Allah podariti bereket’.

  •  Jesti ispred sebe:

Kada hrana bude postavljena, zahvatajte je s kraja, a ostavite sredinu jer se berićet postepeno spušta na sredinu hrane, a potom bîva raširivan.

Kada bi se neko u Poslanikovoj (s.a.v.s.) kući razbolio, on bi držao lonac supe na vatri dok se pacijent ne bi oporavio, a kada bi čuo da je neko bolestan, rekao bi: “Hranite ga supom talbine, jer ona čisti bolesnikov stomak isto kao što neko od vas čisti lice od prljavštine.” A, u drugoj prilici je rekao: “Talbina okrepljuje najskrovitije srce bolesnika i umanjuje njegovu tugu.”

Postoji nekoliko različitih načina na koji se, prema predajama, pravi talbina, ali suština se svodi na to da se 1 do 2 kašike ječmenog brašna od cjelovitog zrna umuti s 1,5 čašom vode ili mlijeka, i kuha na niskoj temperaturi 10 do 15 minuta. U gotovu smjesu se može dodati jogurt i med. Ukoliko se svježa zrna ječma najprije prepeku a potom samelju, mogu se direktno pomiješati s jogurtom te po želji zasladiti medom ili skuhati u mlijeku.6991347-sweet-honey-wallpaper

Tekst objavljen u Magazinu za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja”, broj 30. decembar, 2008. godine.

Comments

Comments are closed.