Duhovnost

Kruna bereketa – mjesec ramazan

Piše Rabija Husić
Dan po dan, počelo je odbrojavanje. Nestrpljivi smo i tragamo za danima preplavljenim Božijom milošću. Potrebni su svakome od nas, baš kao je što je sjemenu potrebna plodna zemlja, ali i malo kiše da usjevi budu rodni. Kažu da vjernik sedmicu računa od petka do petka, a godinu od ramazana do ramazana. U vremenu kada se sve svodi na termine virtualnosti, izgleda da je i čovjek postao baterija koja se u ramazanu napuni i traje baš koliko je vremena do sljedećeg. Počele su „baterije“ da se prazne, pa duša osjeća da i tijelo treba jedno generalno čišćenje. Ne kazah, zalud, da je počelo odbrojavanje. Božija mudrost čovjeku je dala prostora i slobode koliko želi, ali insan je takav da onda kada mu se sloboda da, traži da bude pod nekim stegama. Nije zato što se plaši biti rahat, već što zna da krajnji i potpuni rahatluk jedino je u Džennetu. Jedan dio džennetskog rahatluka mi osjetimo već na dunjaluku, a to su dani beskrajnog Allahovog blagoslova, oprosta i rahmeta. To su dani mubarek-ramazana.
Insan ima hiljade želja, a Gospodar je samo Jedan. Njemu ništa nije teško, a On iz milosti Svoje želi da robovima olakša. Promislimo li samo malo, shvatit ćemo da nema veće blagodati čovjeku poklonjene od samoga posta. Koliko se samo nauka trudi da nam dokaže da pretjerano konzumiranje jela i pića dovodi do svakojakih bolesti, a dovoljan nam je i hadis Poslanika, a.s., koji glasi: „Postite i bit ćete zdravi.“
Nakupi se u nama toliko tereta i prljavih misli, a prokleti šejtan ne odustaje od svoga zadatka. Pobjegli bismo mi bilo kuda, ali od sebe se pobjeći ne može. I baš tada, kao što je Poslanik poslan kao milost svim svjetovima, Uzvišeni Gospodar nam daje ramazan. Nazvala bih ga mjesecom prilika, gdje u svakome danu dobijamo priliku da popravimo sebe i svoje stanje. No, to nije sve; za svaku, dobro iskorištenu priliku, bivamo obilato nagrađeni iz riznica Božije milosti. Kako, onda, da ne želimo iskoristiti prilike koje se nude iskrenome i pravome vjerniku?!
Mjesec posta je mjesec posebnog mirisa, gdje duša istinski osjeća gdje pripada i tijelo se potpuno predaje halovima ramazana. Možda riječima nikada nećemo iskazati prave slasti tih mubarek-dana, jer ono što nam je najdragocjenije ljubomorno čuvamo za sebe da nam duže traje. U danima te neizrecive milosti, spoznamo i blagodati bereketa.
Bereket je u današnje vrijeme nekako postao izgubljeno blago; svi ga traže, ali čini se da ga niko ne nalazi. Jedna od definicija bereketa bi glasila: „Bereket podrazumijeva udio Božije dobrote u nečemu, pa ako se ona pojavi u nečemu malome – poveća ga, a ako se pojavi u nečemu velikome – koristi mu. A najveći plodovi bereketa ubiru se u pokornosti Allahu.“
Iz ove definicije možemo vidjeti koliku blagodat bereket sa sobom nosi, a imajući u vidu da se u danima posta sve višeterostruko nagrađuje, možemo slobodno kazati da bereket postaje kruna dobra. Zbog toga nam je važno ramazan shvatiti kao priliku sa kojom ubiremo polodove dobra i najzad se okitimo krunom bereketa.
Nijedan zadatak nije lahak, ali kada se potrudimo i od sebe damo sve najbolje, mi na kraju izlazimo kao ponosni izvršioci određenog zadatka. Ni post nije lagan, on zahtjeva i duhovno i materijalno odricanje, ali insan u tome pronalazi slast. Znamo da robovanje dunjalučkim stvarima sa sobom nosi brojne posljedice, a onome čiji cilj je Džennet, ne treba ništa sem čvrste konekcije sa Gospodarom. Za nju je potrebno samo čisto srce i iskreni nijjet.
Ne smijemo zaboraviti riječi Uzvišenoga: „Ako budete zahvalni, Ja ću vam sigurno još više dati.“
U mjesecu ramazanu čak i kada tražimo oprost od Stvoritelja, on nam uzvraća bereketom, jer nam na molbe uzvrati dobrim. Gospodar svjetova, Koji je neovisan želi svome robu dobro, više nego li i on sam sebi.
Ramazan je prilika da se takmičimo u činjenju dobra i u svakome danu otkrivamo koliko smo počašćeni što smo sljedbenici Ummeta. Čineći svaki dan ramazana posebnim, dostojnim da bude okićen krunom dobra, možemo se nadati isinski čistome srcu i duši nahranjenoj svakojakim dobrima oba svijeta. Neka ramazan bude dobro iskorištena prilika koja će svjedočiti o nama na Danu polaganja računa.

Comments

Comments are closed.