Porodica

Karakteristike uspješne porodice

Piše Hasiba Saračević
”O vi koji vjerujete, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i  o kojoj će meleki, strogi i snažni brinuti i koji se onom što Allah naredi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.” (Kur’an)
Porodica nam pruža utočište od vanjskog svijeta, mir, blagostanje  i osjećaj sigurnosti.
Svako vrijeme nosi u sebi određenu devalvaciju porodičnih vrijednosti, ataka na moralne  vrednote, ali se čini da je današnjica najopasnije razdoblje za opstanak. Zbog toga i stabilnost  braka, porodice i brojnih izazova koji bukvalno rastaču porodicu su opasnosti koje uveliko nagrizaju njenu stabilnost i neophodno je unutar zajednice stvarati jače temelje, odbrambene mehanizme kako bi uspjeli učvrstiti porodično gnijezdo, kao i stalna potreba bdijenja nad njegovom sigurnošću.
Univerzalni kur’anski i hadiski recepti, iskustva mudrih, učenih, istrajnih i uspješnih porodica, zasigurno, će nam pomoći da se kao supružnici, odnosno roditelji, profiliramo i gradimo porodicu,  a porodica društvo. Porodicu  ne  čini  snažnom  samo  jedno  svojstvo.  Snaga  dolazi  iz  načina  na  koji  članovi komuniciraju,  kako  se  odnose  jedni  prema  drugima  i  šta  porodica  kao  grupa,  odnosno porodični  članovi  kao pojedinci, rade da bi podržali jedni druge.
Komunikacija
Snažne porodice komuniciraju lahko i dobro, vrlo često otvoreno, jasno i direktno. Među njima se odvija  mnogo  razmjene  osjećanja,  nada,  snova,  strahova,  užitaka,  tugovanja  i  iskustava,  kroz razgovor  i  zajedničke  aktivnosti.  Vjerovatno je  najvažnija  komunikacijska  vještina  slušanje. Ono  donosi  mir  i spokoj  u  porodicu, a u  tretmanu  je djelotvorno sredstvo za povratak izgubljenog povjerenja među članovima
Zadovoljstvo
Jake  porodice  zasnivaju  svoj  životni  stil  na  onome  što  sebi  mogu  priuštiti,  zahvalni  su  i  u tome uživaju, ne žaleći se na ono što nemaju.  Zadovoljstvo  je  stanje  u  kome  je  čovjek dovoljno  sretan  sa  onim  što  ima,  odnosno  što  jeste  ne  žaleći  za  nečim  višim  ili  nečim  što je drugačije. Zadovoljne  porodice su stabilne i ne dozvoljavaju drugima da određuju, na bilo koji način,  ono što one treba da budu ili  imaju.
Geneologija- porodično stablo
Jake  porodice  imaju  potrebu  za  povezivanjem  sa  prošlošću,  one  imaju  povijest,  čuvaju  je i prenose novom naraštaju. Porodična  povijest se čuva održavanjem porodičnih tradicija, podsjećanjem na specijalne  porodične situacije i sve što je pozitivno stvarano u porodicama  porijekla. Kontakt  sa  porodičnom prošlošću daje članovima  osjećanje snage, pripadanja i identiteta.
Humor
Porodice  koje  unose  humor u svoj  život obično se osjećaju  dobro  u  svojim  porodičnim ulogama. Razumljivo je da posjedovanje smisla za humor  porodicama  pomaže  u  suočavanju sa  životnim  stresorima i krizama. Humor se može koristiti kao način  prevazilaženja porodičnih  problema.
Samopoštovanje
Porodice koje vjeruju u svoju mogućnost uspjeha, najčešće su u stanju da ga i realizuju. Porodice koje ohrabruju i  sudjeluju u razvoju visokog samopoštovanja svojih članova su u mogućnosti da prihvate određene neuspjehe kao normalne ne dopuštajući im da ih spriječe u ponovnom pokušaju.
Zajedništvo
Snažne porodice znaju važnostzadovoljstva koje pruža zajedničko druženje i zajedničke aktivnosti. One podržavaju svoje članove i porodičnu povezanost smatraju faktorom opstanka.
Porodično zajedništvo se ostvaruje kroz dnevne rutine i aktivnosti, porodične  tradicije  i poslove koji se zajednički  obavljaju, a povezuju  porodicu  sa  njenim  korijenima. Time se stječe unutarnja snaga, jača vjera u Allaha i međusobno povjerenje u porodici.
Vrijednosti
Vrijednosti su ogledalo onoga što jesmo, naše kulture i našeg jedinstvenog naslijeđa. One daju porodici moć da uspostavi prioritete u donošenju odluka važnih za život. Vrijednosti imaju uticaj na sve odluke i izbore koje  porodica  pravi. Vrijednosti utječu na ciljeve porodice i putokaz su joj kroz život.
Optimizam
Snažne porodice imaju fokus na ono što su učinile i ono što mogu učiniti, umjesto na ono što nemaju i što nisu učinile. One ne misle o onome gdje nisu bile nego o tome gdje mogu stići, svoje slabosti pretvaraju u svoje snage. Optimizam i pozitivno mišljenje pomaže porodicama da sačuvaju nadu tokom perioda negativnih događanja.
Fleksibilnost
Ovo je snaga porodice da se prilagođava potrebama svojih članova i vremena u kojem živi. To podrazumijeva sposobnost promjene liderstva, uloga i pravila među  njenim  članovima,  u skladu  sa potrebama
Duhovnost
Porodice sa osjećajem za duhovnost nose zahvalnost i osjećanje nade koja prepoznaje čak i male  događaje u životu kao specijalne. Duhovnost  im pomaže da se nose sa uspjehom kao i neuspjehom. Duhovnost je, također, i u pomaganju  porodičnom  razumijevanju  tuđih  osjećaja, potreba i  dobrobiti.
Uspijemo li afirmisati značaj roditeljske uloge, s posebnim akcentom na majčinsku ulogu,  izgraditi duhovno snažnu porodicu, skladno ispunjenu dobročinstvom, ustrajnošću i kulturom riješili smo, ili u velikoj mjeri ublažili, mnogobrojne probleme nasrtaja na pojedinca i društvo.
Gospodaru naš, podari nam u porodicama našim mir i radost i daj nam snage da se borimo za njenu dobrobit kao i dobrobit svih svjetova. Amin!

Comments

Comments are closed.