Porodica

Kako podstaći djecu da se raduju ramazanu i da ga zavole?

Azra Hasanović
Naša je roditeljska odgovornost da sve islamske propise našoj djeci približimo, učinimo ih razumljivim i značajnim i to na takav način da to djeci ne bude teret, već da što više uživaju u njima.
Sljedeći prijedlozi aktivnosti s djecom tokom mjeseca ramazana su vrlo praktični. Ne zahtijevaju pretjeranu kreativnost, sredstva niti vrijeme, a porodični angažman, naročito učešće same djece u njihovoj realizaciji, trebalo bi da doprinesu formiranju ramazanskih  uspomena, porodične tradicije i pamćenju značajnih lekcija iz islamskog odgoja, obrazovanja i morala.

Kupite ili napravite ukrase

Ukrasi nas podsjećaju da se u kući dešava nešto posebno i nesvakidašnje. Osim balona koji prvi padaju na pamet, možete kupiti, na primjer, ukrasne sijalice ili papirne kineske lampione u raznim bojama i okačiti ih na vidnom mjestu u vašoj kući. Na prozore možete zalijepiti, na papiru odštampane ili ispisane, lijepe ramazanske misli i poruke, ili podstaknuti svoju djecu da oni sami odgovarajućim bojama ukrase prozore svojim crtežima s ramazanskim motivima ili da naprave ukrasne lance od papira u boji. Također možete kupiti i zanimljivu mirisnu  svijeću  koju ćete upaliti svaki put kad nastupi iftar te tako ispuniti vaš dom prepoznatljivim mirisom. Pokrenite sve ukućane da zajedno, uz zvuke ilahija i kasida, dekorišete svoj dom, dan ili dva prije nego li nastupi mjesec ramazan.

Napravite ramazanski kalendar

Možete napraviti jednostavan kalendar za 29 ili 30 dana ramazana, tako što ćete od neke tkanine ili papira isjeći kvadrate željene veličine i potom ih zalijepiti na ukrašen karton u vidu 30 džepova. Svaki džep označite odgovarajućim brojem. U svaki džep stavite jednu poruku i neki slatkiš ili hurmu. Poruke trebaju biti prilagođene uzrastu djeteta. Za malu djecu poruka može glasiti: “Allah te puno voli!” ili “U ramazanu odrasli muslimani ništa ne jedu i ne piju od zore do zalaska sunca.” Za stariju djecu poruke trebaju biti sadržajnije, a mogu to biti i kur’ anski ajeti ili hadisi. Pravilo je da djeca ne smiju uzimati poruke i slatkiše prije vremena iftara.
Kalendar možete napraviti i tako što najprije napravite 30 fišeka. Na svaki od njih zalijepite jedan broj od 1 do 30 i zalijepite ih na veći karton. U svaki fišek možete staviti po jedan zadatak – izazov za vaše najmlađe da ga ispune taj dan ramazana i neki slatkiš kao nagrade za ispunjeni zadatak.
Ako vam se ne da praviti vaš vlastiti kalendar, možete jednostavno odštampati jedan sa interneta ili se poslužiti vaktijom, te zadužiti dijete da precrta ili oboji svaki dan ramazana koji prođe.

Pomozite djeci da naprave plan ramazanskih aktivnosti

Trebalo bi da sa djecom razgovaramo o tome koliko je važno odlučiti i planirati kako maksimalno iskoristiti vrijeme ramazana za prikupljanje njegovih blagodati, za postizanje Allahovog zadovoljstva i zasluživanje Njegovih nagrada. Potom ih treba podstaći da i oni sami naprave svoj ramazanski plan. Maloj djeci trebamo pomoći da napišu svoja tri cilja za mjesec ramazan, kao npr.: “Naučiti jednu dovu”, “Naučiti napamet tri sure”, “Postiti po dva sata svakog dana, svakog drugog dana ili sedmično”, “Svaki dan pomagati mami u kući”…
Za malo stariju djecu lijepo bi bilo nabaviti prigodan notes od trideset stranica, gdje će na svakoj, oni sami sebi zadati određeni zadatak za taj dan ramazana, postaviti neki cilj i napisati koliko su uspjeli ostvariti od predviđenog za taj dan.
Tinejdžerima bi bilo dobro darovati jedan lijep i interesantan rokovnik ili svesku koju oni mogu ukrasiti kako žele, te ih podstaći da vode svoj ramazanski dnevnik. U njega bi trebalo da bilježe ne samo svoje ciljeve i planove za svaki dan ramazana, već i svoja osjećanja, misli, želje i dove koje upućuju Allahu, dž. š. Treba ih napominjati i podsticati da redovno vode taj dnevnik.
Ne zaboravite da djecu, pogotovo manju, pohvalite i nagradite svaki put kad ostvare neki od svojih ramazanskih ciljeva.

Podstičite djecu da dijele sadaku

Učiti djecu o značaju sadake tokom mjeseca ramazana jedan je od najboljih načina da ih naučimo važnosti dobročinstva i potrebi dijeljenja s onima koji imaju manje od njih. Sadaka nije samo udjeljivanje novca, već se može implementirati na mnogo različitih načina. Podstaknite dijete da vam pomogne u spremanju iftara za vaše komšije, poznanike ili džematlije. Kupite ili poklonite knjigu vašoj lokalnoj ili školskoj biblioteci. Nađite veću kutiju i dajte je djeci da je lijepo ukrase te na njoj napišu “kutija za sadaku”. Podstičite i djecu i ostale članove porodice da u tu kutiju ubacuju novac, slatkiše ili igračke koje žele pokoniti drugima. Pohvalite dijete svaki put kad ubaci nešto u kutiju i pobrinite se da i dijete vidi vas da ubacujete sadaku u kutiju. Na kraju ramazana zajedno se dogovorite kome ćete uručiti prikupljenu sadaku.

Podstaknite njihovu kreativnost

Pravljenje različitih dekoracija i rukotvorina je sjajan način da se djeca zainteresuju za ramazan.
Ramazanski podmetači
Odštampajte dove za sehur i iftar (arapski tekst, transkripcija na bosanski jezik i prijevod) na papiru A4 formata, te dajte djeci da ih oboje i ukrase onako kako oni to žele. Potom te papire plastificirajte u lokalnoj fotokopirnici, ili ih jednostavno dobro oblijepite širokom selotejp trakom. Koristeći ove podmetače svakodnevno, djeca će lahko naučiti ove ramazanske dove. Također, podmetače možete napraviti od nekog čvršćeg materijala, sa po jednim džepom sa svake strane. U jedan džep možete stavljati pribor za jelo, a u drugi kartice sa dovama.
Posuda sa dobrim djelima
Iako žele činiti dobra djela, djeca vrlo često ne znaju šta tačno treba da rade. Okupite cijelu porodicu i podijelite papire i olovke, te neka svaki član porodice napiše nekoliko dobrih djela koje svi mogu izvršiti, na primjer: naučiti ajet ili ašere iz Kur’ana, pomoći starijem komšiji i komšinici ili članu porodice, klanjati dva rekata nafile i slično. Sve prijedloge stavite u jednu posudu (zdjelu ili teglu)… Zatim, podstičite djecu, ali i ostale članove porodice da svakog dana ramazana iz posude uzmu po jedan papirić i urade dobro djelo koje je na njemu napisano. Tokom iftara možete razgovarati o tome kakvo je iskustvo bilo učiniti to dobro djelo, kako ste se osjećali i šta je bilo zanimljivo u vezi s time. Ovo će djeci pomoći da vide kako njihovi roditelji svakodnevno čine dobra djela i  bore se da ih izvrše bez odustajanja, kao i poučiti ih da je ulaganje napora da se čini dobro normalno, poželjno i prihvatljivo.
‘Elhamdulillah’ poster
Ovo je divan način da djeci približimo ideju zikra. Nabavite malo veći papir, otprilike A3 formata, zalijepite ga negdje na vidno mjesto gdje se porodica okuplja, a na vrhu papira napišite: “Ovog ramazana kažemo elhamdulillah za….”. Pored postera stavite šarene sticky notes papiriće i olovke. Podstaknite djecu, ali i ostale članove porodice da svaki dan na papiriću napišu nešto zbog čega žele zahvaliti Allahu, dž. š.,  tog dana ramazana. Može to biti nešto jako važno, kao što je život, porodica ili vjera, ali i sitnice kao što je čokoladica, kahva ili poljubac. Na kraju ramazana vaš poster će biti pun zapisa o zahvalnosti Allahu, ali i dokaz za bezbrojne blagodati koje vaša djeca imaju u svom životu.
Tegla s hurmama za darovanje
Najprije djecu naučite o sunnetu prekidanja posta s hurmom i nagradi koja slijedi za pomaganje nekome da se iftari. Djeca mogu staviti 29 ili 30 hurmi u teglu, u zavisnosti od toga koliko ramazan ima dana, i svaki dan ramazana izvaditi po jednu hurmu za iftar. Na tegli se može zakačiti mala kreda ili flomaster kojim će se poslije svakog iftara zapisati preostali broj hurmi u tegli, odnosno preostali broj dana ramazana.
Šator za itikaf
Izvrstan način da manjoj djeci približite ideju itikafa jeste da im negdje u stanu ili kući napravite njihov šator za itikaf. Možete kupiti pravi mali šator ili ga napraviti od pogodnih stvari koje imate u kući, te ga dekorisati ukrasnim svjetlima, zvjezdama…
Djeci objasnite da je to njihovo specijalno mjesto za razmišljanje, sanjarenje i ibadet. U šator možete staviti sedžadu, tespihe, Mushaf na rahlama, slikovnice sa islamskim sadržajima i njihove ramazanske notese. U šator mogu ulaziti i izlaziti kada žele, ali u njemu nije dozvoljeno unošenje mobitela, tableta (i ostalih tehničkih igračaka), niti se unutra smiju igrati video igrica ili zabavljati lutkicama. Poenta je u tome da se naviknu na ideju o postojanju mjesta na koje se povlače da bi provodili vrijeme s Allahom, dž.š., pa makar to bilo samo ležanje na ležima i sanjarenje o životu, o svemiru…

Neka djeca iskuse ramazan

Neka vaša djeca iskuse šta znači postiti u ramazanu. Probudite djecu na sehur, zajedno jedite i proučite dovu. Iskoristite priliku da razgovarate o hrani, o zdravim namirnicama i zdravom načinu ishrane, o Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, sunnetu tokom jela i sl. Neka dijete posti uz tradicionalno „našivanje“ tokom ramazanskog dana. Iftar učinite vrlo značajnim dijelom dana i uključite dijete u činjenje iftarskih dova. Tokom vikenda, povedite dijete na teravih-namaz ili na mukabelu i poslije razgovarajte s njim o tom iskustvu, šta je primijetilo, kako se osjećalo, je li nešto zapamtilo od imamovog učenja…

Dogovorite se da se kao porodica riješite jedne loše navike tokom ramazana

Bilo da je riječ o pretjeranom gledanju televizije, previše provedenom vremenu na internetu, pretjeranom jedenju slatkiša, neurednosti, ogovaranju, odlaganju klanjanja namaza i slično – napravite predramazanski porodični dogovor o tome da  ćete se zajedno boriti protiv te loše navike i jedni druge opominjati i podsticati na bolje ponašanje.
Postoji još mnogo ideja da ramazan učinite specijalnim za vašu djecu. Dosta takvih zanimljivih ideja možete pronaći na internetu. Izaberite ono što najbolje odgovara vama i vašoj porodici, nešto što će vas činiti sretnima i ispunjenima. To ne bi trebalo da bude još jedan dodatni teret u vašem životu. Poučavanje vaše djece i učestvovanje sa njima u ovim aktivnostima, s ispravnim nijjetom, jeste forma ibadeta. I ne zaboravite da vašoj djeci nije bitna umjetnička perfekcija u ovim projektima, već topla osjećanja koja razvijate u njima prema ramazanu i islamu.

Comments

Comments are closed.