Ličnost

Kako biti produktivna muslimanka u ramazanu

Almedina Imširović, prof.
Ramazan je mjesec posebne Božije milosti, posta, Kur’ ana, teravih-namaza, itikafa, sadekatul-fitra, mjesec kada Allah ne odbija postačevu dovu… On je mjesec u kome se svaki musliman i muslimanka trude pojačati činjenje ibadeta, biti produktivniji, drugačiji  u odnosu na ostale dane u godini.
Međutim,  vrlo često u toj našoj želji da budemo što produktivniji  znamo pretjerati, dešava se da sagorimo. Posebno je to slučaj sa ženama. Kako je primarna uloga žene – uloga majke,  supruge, domaćice, one od koje se očekuje da sve u njenom domu funkcioniše kako treba, onda je ona ta koja nerijetko iz ramazana izađe fizički i psihički iscrpljena (a da toga često nije ni svjesna). I ne samo to, dešava se da, na kraju ramazana, ona biva  nezadovoljna činjenicom kako u pogledu ibadeta nije postigla ono što je prije ramazana imala u planu. Dakle, umjesto da osigura najbolje od ovog mjeseca – iskoristi ga da bi unaprijedila svoj odnos sa Gospodarom, duhovno ojačala i dočekala Bajram ispunjena,  žena biva uhvaćena u društvene rituale neproduktivnog ramazana i iz njega izlazi iscrpljena i nezadovoljna.
Kako, s jedne strane biti produktivna, a sa druge  ne doživjeti sagorijevanje?
Evo nekoliko praktičnih savjeta:

 1. Pripremite vaš organizam za ramazanski režim. Ukoliko ste u mogućnosti postite nekoliko dana prije ramazana kako bi se organizam lakše prilagodio postu u danima ramazana.
 2. Štedite energiju. U ramazanu se trudimo da činimo što više od ibadeta, što podrazumijeva i manje vremena za odmor, manje sna. Ono što biste trebali  praktikovati, u svrhu očuvanja energije, jeste da kratko odspavate  u toku dana. Ovaj okrepljujući san trebao bi trajati 20-30 minuta, što je dovoljno da obnovite energiju i da vam da podsticaj da pregurate ostatak dana. Ako ste na radnom mjestu to će ići teže, ali možete pokušati pronaći neko mirno mjesto/ prostoriju gdje biste mogli malo odmoriti (npr. zatvoriti oči na 10-15 minuta kako biste dobili isti energetski podsticaj).
 3. Ravnomjerno rasporedite snage. Mnogo je onih koji u početku ramazana ”zasuču rukave” i počnu žestokim tempom sa ibadetima. Kako ramazan prolazi, tako i njihov entuzijazam i energija slabi. I, umjesto da kraj ramazana dočekamo u najboljoj formi kada je činjenje ibadeta u pitanju, mi iste svedemo na one najosnovnije.
 4. Planirajte aktivnosti unaprijed. Savjet je da se ima okvirni plan djelovanja u ramazanu i prije nego on nastupi. A kada je on već tu, onda svako veče unaprijed planirajte šta ćete od aktivnosti realizovati taj dan. Neka to budu realni planovi, ne pretjerujte!
 5. Ne propuštajte sehur. Bereket sehura je u tome što on predstavlja slijeđenje sunneta Allahovog Poslanika, a. s., jača tijelo za post, odnosno olakšava postaču da izdrži do kraja.
 6. Neka namaska vremena budu orijentiri za planiranje ramazanskih aktivnosti. Mudri Allah s razlogom je dao da se dnevni namazi klanjaju u vremenu u kojemu se oni klanjaju.
 7. Družite se sa Kur’ anom. Planirajte da u toku dana obavezno pročitate/ proučite određen broj stranica Kur’ ana i o istima razmislite. Osim što činite ibadet, nadahnuće vas i dati vam snage da ustrajete na Putu istine.
 8. Hranite se umjereno i zdravo. Prije spavanja odradite kraće fizičke vježbe. Kada je tijelo u fizičkoj kondiciji i kada unosite zdravu hrani i vi ćete biti produktivniji, spremniji za naredni dug dan posta.
 1. Ne pretjerujete sa iftarima. Ne morate prihvatiti svaki poziv za iftar, niti morate pripremati mnogobrojne iftare ili na iftar pozivati mnogo ljudi. To nam oduzima najviše vremena koje bismo inače iskoristili da se fokusiramo na ibadet, pogotovo ukoliko smo sami domaćini iftara. Neke žene su u potpunosti iscrpljene nakon dugih sati provedenih pripremajući hranu u kuhinji i služeći goste, tako da na kraju nemaju energije da odu, npr. na teravih-namaz. Ne ustručavajte se da ova iftarska sijela ograničite na nekoliko onih koje ćete biti u stanju spremiti. Planirajte da ih napravite prije posljednjih 10 dana ramazana.
 2. Birajte jednostavne recepte za iftar. Ne gubite vrijeme i energiju pripremajući velike količine hrane. Od raznovrsnih i ekstravagantnih obroka za iftar, mnogi muslimani padnu u zamku gdje ramazan postaje „festival hrane“ – do te mjere da se domaćice nadmeću koja će pripremiti više jela i čiji će recepti biti komplikovaniji. Brzi i jednostavni recepti kao i umjerene količine hrane će vam pomoći da cijenite vriline, lekcije i pouke posta koje nas uče da izbjegavamo prejedanje i pretjerano ugađanje samom sebi. Umjesto toga, možemo usmjeriti našu energiju u korisnije aktivnosti tokom ovog blagoslovljenog mjeseca.
 3. Dozvolite da vam pomognu. Mnoge žene ne dozvoljavaju svojim muževima i djeci da im pomognu u kućnim poslovima što je pogrešno. Olakšajte sebi i podijelite poslove sa članovima svoje porodice. Radite to kao tim. Tako ćete više vremena provoditi zajedno, a kasnije ćete imati i više vremena za sebe, za ibadete.
 4. Postite“ od svega onoga  vam odvlači  pažnju sa ibadeta,  oduzima dragocjeno vrijeme.  Vašu  produktivnost mogu umanjiti stvari kao što su televizija, internet… Pokušajte svoje vrijeme, koje biste inače odvojile za navedeno, provesti u što većem učenju dova, zikru ili činjenju bilo čega što će vam koristiti na ovom i budućem svijetu.
(Iz edukativnog magazina Moj ramazan, broj 1)

Comments

Comments are closed.