Duhovnost

Iz ramazanskog dnevnika Hasibe Saračević

Hasiba Saračević, prof.
8. MUKABELA  4.JULI 2016.
 Ikindijski sveti trenuci i mukabela  podsjećaju nas da se naš dragi, plemeniti gost polahko  počeo spremati na put.
U   ime, Tvoje,  Gospodaru  pišem, a ne znam iskazati, hoću a ne mogu da dosegnem i naum iznesem, svu zahvalnost na podarenoj blagodati da još jedan Ramazan dočekamo u našem džematu. Da s njim provodimo trenutke neprocjenljive vrijednosti i kušamo plodove Tvoje neizmjerne milosti.
Zbog toga, moja malenkost poput marava sićušnog , ponizno Ti se obraća i iskazuje svu zahvalnost. Izašle smo pred Njega, dočekale ga raširenih ruku, pozvale u svoje porodice i ponudile dušu i srce.
Post je upotpunjen teravih-namazima, zajedničkim iftarima, hatma-dovama i mubarek-noćima.
Kažu da je svaki početak težak. Eto, mi smo u Ramazan  i mukabelu zakoračile smjelo i odlučno, pa takve i danas krunišemo naš ibadet. Vidjeti pedeset otvorenih Kur’ana u halki  i spremnost da se s njim družimo za učitelja je itekako važno.
Pišem o mukabeli, jer za nju kao i za post treba istinska želja i htijenje.
Molim Allaha da nam ukabuli učenje, praćenje svetih kur’anskih riječi, premetanje i borbu da presjedimo i propratimo učenje u pristojnom položaju, čak i onda kada neki dijelovi tijela nisu u stanju podnijeti.
Svakoga dana kretale bismo se istim stazama od sabah-namaza do teravih-namaza, odmarale na istim mjestima zaštićene krilima meleka.
Novi dan nudio je svježe boje i novo ruho na učenicama da su i tespihe birale naspram boja odjeće za namaz.
 Lica ozarena, iako su vidljivi tragovi umora . Znakovi njihove borbe osjete se posvuda u gradu.
Čine jezgro džemata , od sehura do sehura.
Allah dao neku snagu pa sve po tabijatu ispunismo; predavanja, emisije, obilježavanje mubarek-noći, pomoći siromašnim i bolesnicima, zekat i sadekatu-l-fitr, organizirani odlasci u druge džemate, nastupi, usputne podjele recapata i savjeta vezanih za ramazansku sofru, te tumačenje i razumijevanje hadisa
Sakupljasmo poput pčela med, pa sad se raziđite, raspršite i odmorite svoja krila . Znam, ne umijete vi izmicati se i to je odlika vjernice. Naš odmor je na ahiret, ako Bog da!

(Iz edukativnog magazina Moj ramazan, broj 1)

Comments

Comments are closed.