Lifestyle

Ishrana tokom ramazana

 ·        Za sehur jesti hranu koja će nam pomoći da osjećamo sitost tokom cijelog dana. To su namirnice koje sadrže proteine kao što je meso, jaja, proizvodi od mlijeka, zatim leguminoze kao što je grah, grašak, leća i sl. Preporučuju se i orašasti plodovi. Od svih ovih namirnica mogu se pripremati različita jela.
·        Piti što više vode. I onda kada osjećamo da više nismo žedni, treba piti vodu jer je važno da tokom dana ne osjetimo veliku žeđ.
·        Tokom sehura se ne preporučuje voće i povrće kao glavni obrok jer se nakon voća i povrća brzo osjeti glad.
·        Post prekidamo vodom ili hurmom. Dobro je na početku iftara popiti cijelu čašu vode, pojesti jednu ili dvije hurme i nakon toga klanjati akšam namaz. Hurme i voda će, tokom pokreta u toku namaza, omogućiti da se uravnoteži stanje probavnih enzima i probavnih sokova pa će hrana koja dođe kasnije biti lakše probavljiva.
·        Preporučuje se konzumacija hrane koja će nam vrlo brzo vratiti energiju. To je hrana koja sadrži ugljične hidrate. To su sve vrste žitarica, kukuruz, ječam, pšenica, raž i proizvodi od ovih žitarica.
·        Preporučuju se veće količine voća, posebno sezonskog voća. Voće sadrži kvalitetne ugljične hidrate i sirova biljna vlakna koji će popraviti probavu i vratiti energiju i snagu koja nam je potrebno.
·        Za iftar se mogu jesti i kolači. Kolači nisu preporučeni za sehur ali u periodu od iftara do sehura mogu se konzumirati i kahva, čajevi isl. Ipak, paziti da se ne koristi previše šećera.
·        Ne koristiti ni previše slanu, pretjerano začinjenu ili masnu hranu.
·        U periodu od iftara do sehura dobro je jesti više manjih obroka. Nije dobro pretjerati s hranom. Umjerenost je najvažnija. 

Comments

Comments are closed.