Duhovnost

Blagodati ramazana

Piše Hata Čamdžić
Stigao nam je dragi gost noseći na krilima mnogobrojne darove. Tiho, skoro nečujno, pokucao je na vrata naše duše. Imam Buhari bilježi u svome sahihu da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
“Ko isposti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi bit će mu oprošteni grijesi.”
“Ko provede ramazan klanjajući sa imanom i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.”
Ibadeti u ovom blagoslovljenom mjesecu imaju jednu sasvim drugu dimenziju, pa djela koja su farz mimo ramazana, u ramazanu dobivaju mnogo veću vrijednost. Blagodati ramazana su neizmjerne: Kur’an, post, teravih-namaz, itikaf, Lejletul-kadr, Lejletul-bedr.
Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu počela je objava Kur’ana koji je uputa ljudima i dokaz jasnog puta i razlikovanja dobra od zla.” (El-Bekare, 185)
Kur’an je Allahova milost vjernicima. On je iskreni savjetnik, prijatelj koji svoje tajne otkriva samo bliskim prijateljima, koji liječi njihovu tugu, daje nadu, obraduje i ohrabruje, jer je to govor Moćnog, Mudrog, Uzvišenog Gospodara. Lijepo bi bilo što više vremena provesti učeći Kur’an na arapskom jeziku, kako bi se dobila što veća nagrada, ali nakon toga, već proučeno, treba pročitati i na našem jeziku kako bi čovjek spoznao šta mu to Gospodar poručuje u Kur’anu.
Post u mjesecu ramazanu jedan je od stubova islama, što svakako podrazumijeva da je obaveza provesti ga u postu od zore do zalaska sunca, približavajući se na taj način Uzvišenom Allahu.
“O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili bogobojazni.” (El-Bekare, 183)
Svakako svrha posta upravo je bogobojaznost koja je spomenuta u ajetu, da se čovjek kloni grijeha, a da čini dobra djela, jer post je sredstvo kojim se dolazi do bogobojaznosti.
Post u mjesecu ramazanu je svojevrsna terapija za vjernika. To je potvrda njegove odlučne pokornosti Uzvišenom Allahu, kada se odupire brojnim tjelesnim prohtjevima, jačajući duhovnu dimenziju koja u potpunosti dolazi do izražaja. Allah, dž.š., za post obećava posebnu nagradu.
Post, također, razvija disciplinu, samokontrolu, strpljivost. Savremena nauka potvrđuje utjecaj posta na čovjeka, te potvrđuje Allahovu mudrost iskazanu kroz ovaj dar ljudima. To je blagodat koju u ramazanskim danima trebamo iskoristiti maksimalno.
Teravih-namaz, među ramazanskim darovima, pruža poseban ugođaj. Nakon iftara naša duša treba osvježenje, a i tijelo također. U svakom pokretu posvećenom Uzvišenom, u ovim mubarek noćima, duhovno se uzdižemo i nastojimo biti bliže Njemu.
Dova ima svoj poseban značaj, a u ovom mubarek mjesecu  kao i svim drugim djelima njen značaj se povećava.
Nakon ajeta o postu, Uzvišeni Allah kaže: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam sigurno blizu, odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.” (El-Bekare, 186)
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Trojici neće biti odbijena dova: postaču dok ne iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (pa dovi).” (Ahmed)
Sama spomen Bedra u nama budi odlučnost, jača naš tevekkul, daje nadu čak i onda kada su nam izgledi za uspjeh slabi. Ne gubimo nadu, činimo što je u našoj moći čvrsto se oslanjajući na Onoga koji sve može. Zar ima mjesta pesimizmu ako ovako gledamo na svijet oko sebe? Moramo se zapitati o svom Bedru. Preispitajmo svoje namjere, mogućnosti i uložimo trud, kako bismo stekli Njegovo zadovoljstvo.
Itikaf je jedan od potvrđenih sunneta u islamu. Potvrđen je Allahovom Knjigom i sunnetom Njegovog Poslanika, s.a.v.s. Cilj itikafa je odvajanje od ljudi i posvećivanje pokornosti Allahu, tražeći Allahovu dobrotu i nagradu, uz nastojanje da se pronađe Lejletul-kadr. Stoga je neophodno da se onaj koji je u itikafu maksimalno posveti zikru, učenju Kur’ana, namazu i drugim ibadetima, a da se kloni svega onoga što ga se ne tiče.
Najdragocjenija noć je ona u kojoj je počela objava časnog Kur’ana, koja prema riječima Uzvišenog vrijedi više od hiljadu mjeseci. Allah, dž.š., je obasjao zemlju svjetlom koje sija i obasjava put spasa svima koji se Allahovog užeta drže. Lejletul-kadr tražimo u zadnjoj trećini ramazana, u neparnim noćima. To je noć Allahove neizmjerne milosti i oprosta. Allahova milost je nad onima koji pravilno iskoriste ramazana, a posebno njegovu zadnju trećinu.
Divne li su sve ove blagodati. Zaista je to velika posebnost, samo u ovom plemenitom mjesecu!
Stoga, pokušajmo ih spoznati i dajmo svakoj blagodati njeno pravo mjesto, iskoristimo ramazanske dane i noći. Možda baš ti budeš taj koji će zaslužiti Allahovo zadovoljstvo, pa ti On oprosti grijehe, olakša ti tvoja iskušenja i  podari ti sreću i na Dunjaluku i na Ahiretu.

Comments

Comments are closed.