Duhovnost

Blagodati mukabele

Emina Hatunić, prof.
O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima. (Junus, 57)
Neka je Uzvišen Gospodar naš, Koji nas je poučio peru, Koji nas je poučio onome što ne znamo. Njemu se zahvaljujemo bezbrojnim hvalama i samo od Njega uputu i zaštitu molimo. Slavljen neka je Onaj Koji je Svome robu Kur’an dao, uputu i milost, lijek i poruku za vjerničko srce.
U životu muslimana postoje odabrani dani, odabrane noći, odabrana mjesta, odabrani mjeseci. Utkati te odabrane trenutke u svoj život trebalo bi biti stalna namjera i cilj naših težnji, jer u njima su izražene suštinske vrijednosti islama. Odabrani dan u sedmici je petak, najodabranija noć je Lejletul-kadr, a najbolji mjesec je ramazan. Ako razmislimo o vrijednostima ovih  trenutaka, uočavamo da im je slično to što nas okupljaju, to što njihovu odabranost  osjećamo i u zajedništvu koje je Milostivi podario vjernicima. Nadahnuti iskrenim namjerama i željama tako očitujemo ispravnost zajedništva u islamu, ispravnost džemata. Iz njega izranja vjernička samilost i ljubav, uslov svakog dobra među ljudima. Naša okupljanja poručuju da smo tu, čujemo i pokoravamo se, razmišljamo i pouku primamo.
Ramazan je vrijeme kad se naš svakodnevni život mijenja i zaustavlja, a nastupa vrijeme svečanog, produhovljenog, odabranog načina življenja. Kao da u tim danima, jednom godišnje, zastanemo i predahnemo od svega onoga što huk, strka i sve veća žurba života  nose i odnose. Uz ramazan, odabrani mjesec u jednoj godini našeg života, uviđamo vrijednost sustezanja od pretjeranog jela, pijenja, govora,  uviđamo vrijednost šutnje i slušanja. A ima li ljepšeg slušanja od slušanja Allahove Riječi?
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, a.s.: “Neće se skupiti svijet u nekoj od Allahovih kuća, kako bi učili Allahovu Knjigu i među sobom je izučavali, a da se neće na njih spustiti smiraj i prekriti ih milost,  meleki će ih okružiti, a  Allah će ih spomenuti kod onih koji su kod Njega.“
Zaista, ispuniti svoj ramazanski dan učenjem i slušanjem Kur’ ana, druženjem s Kur’ anom, življenjem po Kur’ anu najveća je milost i blagodat, a kao i u svemu što je u vjeri dobro i odabrano, u tome se nalazi i velika vrijednost i korist za čovjeka. Poslanik a.s. podsjeća da će se na one koji uče i one koji slušaju učenje Kur’ ana spustiti smiraj i prekriti ih milost, što znači da neće osjećati tjeskobu, anksioznost, depresiju i stres, najveće nevolje današnjice koje napadaju dušu čovjeka. Od toga se može odbraniti samo srce zaklonjeno kur’anskim ajetima, koji ga čuvaju najjačom zaštitom. Takvo srce neće podleći varljivom zovu iluzija i neće zanemariti suštinske zadaće života. Ovaj Kur’ an upućuje onome što je najispravnije, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika. (El-Isra’, 9) 
Vjernici koji tokom ramazana slušaju Kur’an i druže se s Kur’anom, kao i jedni s drugima, čine to jer u ime Boga dosljedno, iskreno i predano izvršavaju islamske propise. Njih ne mogu pokolebati niti na put zablude odvesti nikakva iskušenja, poteškoće i prepreke. Oni vole Kur’an, žele da čuju njegovo učenje i pri tome im srca zastrepe, kao što se kaže u sljedećem ajetu: Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kada se Allah spomene, a kada im se riječi njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju. (El-Enfal, 2)
U mnogim džamijama širom naše domovine uče se mukabele, a u nekima i po dvije ili tri mukabele dnevno. Raduje nas što je sve više ženskih mukabela, što je  sve više vjernica koje pažljivo i smjerno slušaju Božije Riječi, što mjesec Kur’ ana osvaja naša srca i naše živote i što ih oblaže blagotvornom i ljekovitom zaštitom od svih negativnosti. Jer Kur’ an je, kako to Uzvišeni kaže, uputa, lijek, milost, svjetlost – život. Posjećivanje mukabela i slušanje učenja Kur’ ana tako zaokružuje vjerniku postaču njegov ramazanski ibadet i povećava mu slast iskrenog ispovijedanja vjere.
Uzvišeni Gospodaru, oprosti onima koji vole Kur’ an, uče ga i slušaju, i učini im ga zagovornikom na Sudnjem danu. Smiluj im se i podari im i upotpuni blagodati mjeseca ramazana,  uvećaj njihovu skrušenost i nadahni ih da čine djela kojima ćeš Ti biti zadovoljan. Neka ramazan, sa svojim mubarecima, bude pokazatelj života pravog, života Tebi usmjerenog.

(Iz edukativnog magazina Moj ramazan, broj 1)

Comments

Comments are closed.